Actual

Măsurile de austeritate propuse de Guvern au fost amânate. Ce pățesc românii care lucrează la stat

palatul Victoria; sursă foto:vivafm.ro
FOTO: vivafm.ro

Pe lângă mult așteptata reformă a pensiilor sociale, Guvernul amână și măsura prin care și-a propus să facă economii la buget. Ședința Executivului, care de obicei are loc în ziua de miercuri, a fost amânată cu o zi fapt ce înseamnă că tăierile bugetare propuse de miniștrii vor fi analizate mâine.

Ordonanța de Urgență propusă de ministerul de Finanțe care ar trebui să producă 17 miliarde de lei nu a fost pusă în dezbatere publică, în condițiile în care multe dintre prerogative sunt controversate. Prin urmare, măsurile fiscale vor ajunge pe masa Guvernului în cursul zilei de joi. Mult așteptata Ordonanță pregătită de Finanțe este continuare ținută la sertar de oficialii ministerului.

Măsurile de austeritate propuse de Guvern

Printre măsurile care vor urma să fie dezbătute de echipa guvernamentală se află și interzicerea majorărilor salariale, ceea ce înseamnă că angajații din sectorul public care nu au obținut anul trecut veniturile prevăzute în grila de salarizare, nu vor beneficia nici în acest an de lefuri mărite, dacă Guvernul va opta pentru implementarea acestei măsuri. Bugetarii vor beneficia de salarii mărite abia în anul 2024, an în care se va implementa legea unitară a salarizării.

De asemenea, Coaliția de guvernare are în vedere și blocarea angajărilor la stat, măsură care ar urma să se aplice începând din ianuarie 2024, în aceste condiții este foarte probabil ca anumite instituții să se confrunte cu lipsa personalului.

Totodată, este foarte probabil ca angajații din sistemul medica să nu mai beneficieze de sporurile acordate în pandemie, asta ar însemna salarii mai mici chiar și cu 85%.

Ministerele sunt nevoite să reducă cheltuielile și să stabilească o cotă lunară, însă, reducerea cheltuielilor acoperă doar 3 miliarde din deficitul de 17 miliarde, potrivit antena3.ro.

Declarațiile premierului

Partidele de guvernământ au în vedere interzicerea cuantumului pensie-salariu, o măsură care, de altfel a fost respinsă în trecut. Altfel spus, guvernanții trebuie să identifice o soluție prin care persoanele care au ieșit la pensie în baza unor legi speciale să nu mai poată fi angajați ulterior pensionării.

Această măsură este una dintre cele mai contestate în contextul în care anumiți miniștrii sunt de părere că ministerele vor fi depopulate, iar dacă se limitează doar la cei care au ieșit la pensie în baza legilor speciale, economia la bugetul de stat va fi una nesemnificativă.

Având în vedere obligația Guvernului de a conduce politica fiscal bugetară în mod prudent și de a gestiona resursele și obligațiile bugetare, precum și riscurile fiscale, de o manieră care să asigure sustenabilitatea poziției fiscale, este necesară adoptarea unor măsuri de reducere a cheltuielilor bugetare.

În acest context, vă rugăm să dispuneți reevaluarea fondurilor aprobate prin legea bugetară anuală pentru instituția pe care o conduceți și să identificați măsuri ce pot fi adoptate, inclusiv prin acte normative, care să conducă la diminuarea prevederilor bugetare cu cel puțin șase la sută din totalul creditelor bugetare aprobate, fără afectarea investițiilor, indiferent de sursa de finanțare, a cheltuielilor aferente proiectelor finanțate din fonduri externe nerambursabile și din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

Măsurile identificate vor fi transmise Guvernului până cel târziu la data de 12 aprilie 2023”, potrivit unui document emis de premierul Nicolae Ciucă.