Actual

Marius Budăi aduce vești bune. „Nicio pensie nu va scădea după recalculare”

Marius Budăi aduce vești bune. „Nicio pensie nu va scădea după recalculare”

Ministrul Muncii, Marius Budăi, aduce vești bune românilor. Ministerul pe care-l conduce, alături de Casa Națională de Pensii, recalculează veniturile a peste 5 milioane de pensionari. Budăi îi asigură pe aceștia că nicio pensie nu va scădea în urma procesului de recalculare.

În declarațiile făcute, Ministrul a reiterat faptul că principalul scop al echipei sale este rezolvarea inechităților la nivelul pensiilor: „Aşa cum am promis, eu, alături cu colegii mei din minister şi de la Casa de Pensii, pentru că nu lucrez singur, am acolo o echipă care îmi este alături. Am înaintat spre o primă lectură, avem şi materialul trecut pe curat, într-o sinteză. Avem variantele de legi, am plecat, aşa cum a promis PSD, de la Legea 127, deoarece principiul de acolo este unul corect în rezolvarea inechităţilor.

Sunt câteva aspecte care trebuie îmbunătăţite, sunt în acest material, după care vom avea şi decizia în Coaliţie, după discuţii şi cu partenerii sociali. Principiul important este că nicio pensie să nu scadă în urma recalculării”, a afirmat acesta.

Cum a acționat echipa în privința pensiilor

Marius Budăi a subliniat faptul că vrea ca procedura prin care se implementează recalcularea pensiilor să fie cât mai transparentă cu putință. Ministrul a spus că își dorește să evite repetarea unei greșeli, așa cum consideră el că este o reformă făcută în secret, cum a fost Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR): „Am mers pe trei variante, pentru că aşa este normal, suntem specialişti, vom demara discuţii şi cu partenerii sociali (…) Am reuşit să închidem aceste variante împreună cu colegii mei de la Ministerul Muncii şi de la Casa Naţională de Pensii Publice. Avem varianta finală. Am dat-o către o primă lectură, săptămâna viitoare vom continua dialogul şi vom aştepta şi feedback-ul de la liderii coaliţiei, după care, aşa cum este normal, începem dialogul cu partenerii sociali şi cu organizaţiile de pensionari. Am spus de multe ori: nu îmi doresc să repet aceeaşi greşeală şi nu îmi doresc să fac o reformă la secret, aşa cum a fost scris PNRR”, a mai declarat el, conform b1tv.ro.

Rezolvarea inechităților, principalul scop

Ministrul Muncii și Protecției Sociale a adăugat că principalul deziderat al recalculării pensiilor este acela de a înlătura inechitățile dintre femei și bărbați, precum și cele care au fost determinate de schimbările vârstei de pensionare și stagiului obligatoriu de cotizare. El a mai declarat că o formulă de calcul este în pregătire, iar echipa care se ocupă de acest proiect își dorește ca recalcularea pensiilor să aibă loc cât mai curând cu putință.

„Am urmărit, împreună cu colegii mei, două aspecte extrem de importante pentru aceste propuneri pe care le-am înaintat şi le vom discuta în continuare. În primul rând, rezolvarea inechităţilor, după care nicio pensie să nu scadă în urma recalculării. Şi în acest moment lucrăm la preluarea datelor în format electronic, separăm datele contributive de perioadele asimilate, sporurile cu caracter permanent de sporurile cu caracter nepermanent. Ne pregătim astfel încât atunci când vom avea formula finală, vom avea legea finală, să nu mai dureze multe recalcularea.

Trebuie să ţinem cont de impactul bugetar şi de momentul şi de posibilitatea în timp a României de a susţine un asemenea impact pentru că trebuie să vedem în cât timp ne propunem sau în cât timp reuşim să rezolvăm aceste inechităţi pentru că aceste inechităţi se rezolvă cu impact bugetar şi este un impact bugetar consistent. Trebuie să ţinem cont de evoluţia economică şi de evoluţia cifrelor în România şi bineînţeles să ţinem cont că nu suntem într-o perioadă tocmai stabilă din punct de vedere macro-economic la nivel mondial.”