Social

Măsurile luate de Grecia pentru ca turiștii să se bucure de vacanță. Trebuie să știți ce vă așteaptă dacă mergeți acolo

Măsurile luate de Grecia pentru ca turiștii să se bucure de vacanță. Trebuie să știți ce vă așteaptă dacă mergeți acolo

Liber la vacanțe și în Grecia! O veste bună, acum când se declară deschis sezonul vacanțelor și pentru familiile cu unul sau mai mulți copii,  care au avut la 1 iunie ultimul clopoțel.

Măsurile luate de Grecia pentru ca turiștii să se bucure de vacanță. Trebuie să știți ce vă așteaptă dacă mergeți acolo

Masca de protecție nu va mai fi obligatorie în Grecia, în spațiile închise, pe perioada sezonului turistic. Decizia autorităților se aplică de miercuri 1 iunie, și este valabilă timp de trei luni, relatează France Presse.

Aceasta rămâne totuși obligatorie doar în transportul în comun, casele de bătrâni și spitale. Ea nu mai trebuie purtată în în magazine, bănci sau servicii publice. Autoritățile nu au explicat clar ce se întâmplă în cazul arbarcațiunilor, mai ales, acum, în sezon turistic. Rămâne totuși valabilă recomandarea de purtare a măștii, în orice locație, atunci când este prea multă lume. Restricțiile în ceea ce privește pandemia de coronavirus vor fi reexaminate în prima zi a lunii septembrie.

Deciziile de relaxare a restricțiilor sunt strâns legale de economie. Turismul asigură 25% din PIB-ul Greciei, scrie evz. Autoritățile au eliminat și certificatul verde, anterior, la 1 mai a.c.

Statistică încurajatoare

Numărul deceselor şi cazurilor de infecţie cu variante ale COVID-19 în Grecia sunt într-o continuă scădere. Astfe, marţi, țara a înregistrat un număr de 5.080 de infecţii.

Cu 10,7 milioane de locuitori, Grecia a înregistrat, până acum, aproximativ 29.800 de decese. Încă se mai înregistrează decese zilnic, potrivit Agerpres, dar numărul lor nu mai este îngrijorător.

Țările care cer certificat verde

Dacă vreți să vă petreceți concediul în Spania, Italia, Turcia, Franța, Germania, Portugalia sau Cipru, aveți nevoie de certificatul verde. În schimb, Bulgaria, Marea Britanie sau Croația au eliminat  obligativitatea certificatului verde la intrarea pe teritoriul lor.

Înainte să porniți la drum, Ministerul Afacerilor Externe (MAE) recomandă să va informați direct de pe pagina oficială www.mae.ro.

  • Informaţi-vă asupra situaţiei de securitate din ţara de destinaţie!  În acest sens, verificaţi rubrica Alerte de călătorie.
  • Aveţi grijă ca documentele de călătorie să fie valabile şi în bună stare!   
  • Este indicat să aveţi cu dumneavoastră, pe lângă un document de călătorie valabil şi un act de identitate (preferabil cu fotografie – exemplu permisul de conducere).
  • Înregistraţi-vă la cea mai apropiată misiune diplomatică în cazul în care călătoriţi în zone nesigure sau îndepărtate.
  • Dacă vă aflaţi în dificultate în străinătate, contactaţi ambasada sau consulatul României pentru a putea beneficia de asistenţă consulară de specialitate, în conformitate cu legislaţia în vigoare.
    Coordonatele misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare le puteţi găsi la rubrica Misiuni ale României.
  • Evitaţi implicarea în demonstraţii sau manifestări de stradă în ţările vizitate.
  • Indiferent de zona de destinaţie, păstraţi documentele, lucrurile de valoare, biletele de călătorie, banii şi cărţile de credit în locuri sigure şi nu le expuneţi în mod vizibil asupra dumneavoastră sau în maşini.
  • Evitaţi deplasarea în zone periculoase!

Indiferent dacă aveți nevoie sau nu de certificatul verde este recomandat să aveți în bagaj și măști de protecție și desigur documentul cu pricina, dacă îl aveți, purtați-l la dvs., că niciodată nu se știe, mai ales că, uneori, apar schimbări, chiar peste noapte.

Foto: pixabay