Social

Medic român, precizări importante despre Omicron: Poate ieși un scenariu urât!

Medic român, precizări importante despre Omicron: Poate ieși un scenariu urât!

Medic român, precizări importante despre Omicron. Prin intermediul unui mesaj apărut pe pagina sa de socializare, Vasi Rădulescu a vorbit despre despre noua tulpină cu origini africane.

„Omicron. Ce știm, ce nu știm. E cazul să ne speriem? Avem oficial tulpina nouă în România. Se vorbește deja intens despre noua tulpină omicron, cu origini africane. Lumea se sperie din mai multe motive: această tulpină poate face mai mult rău decât delta și chiar există riscul să fenteze imunitatea dobândită natural sau prin vaccinuri.

Să o luăm ușurel.

Omicron are multiple mutații față de delta și a devenit rapid dominantă în comunității din care a fost inițial izolată. Se transmite mult mai ușor decât delta, iar asta poate fi foarte rău fără ca tulpina să aibă per se o letalitate mai mare -> e suficient să fie la nivelul delta și, venind rapid peste o populație îmbătrânită, cu comorbidități, predominant nevaccinată, poate ieși un scenariu urât. Urât de tot.

Omicron poate, de asemenea, fenta imunitatea avută deja natural sau prin vaccinuri. Dacă acele mutații sunt suficient de ample, tulpina va fi practic ca un virus nou, de nerecunoscut de apărarea făcută deja. Dacă e așa, o luăm de la capăt cu vaccinurile și tot.

Dar să nu ne panicăm inutil. Neexistând încă dovezi clare, la fel de bine putem spune că tulpina va fi acoperită de vaccinurile existente. Mai durează câteva săptămâni până avem răspunsurile oficiale. Tindem să credem că vaccinurile nu au de ce să nu protejeze. Este înțelept să ne vaccinăm în continuare tocmai pentru a reduce transmisia virusului și a-i scădea șansele la mutații. Cu cât se transmite mai greu, cu atât scade probabilitatea de a apărea erori de transcriere, deci mutații”, a precizat medicul Vasi Rădulescu pe contul său de Facebook.

„Tot din datele avute deja, cazurile cu omicron au fost mai degrabă asimptomatice sau ușoare. Mai multe lucruri nu știm încă și nu e bine să ne dăm cu părerea, ci să așteptăm date solide”, a subliniat medicul.

Ce facem până avem datele?

„1. Ne vaccinăm. Repet, nu avem motive puternice să credem că vaccinurile nu vor proteja. Până la omicron, să nu uităm că avem delta aici – asta e tulpina dominantă. Și vaccinurile oferă protecție înaltă.
2. Purtăm mască eficientă, ffp2 sau ffp3. În spații închise unde sunt alte persoane, în spații deschise aglomerate.
3. Nu știu dacă mai e cazul să scriu de igienă. Spălatul pe mâini e sfânt în orice boală infecțioasă.
4. Prudență la simptome -> la febră, tuse, oboseală, cefalee, ne izolăm preventiv, facem teste, vedem să nu fie Covid.
5. Ne informăm corect din surse bune. Nu de la patroni de cluburi de fotbal. Nu luăm nici tratamente după ureche”, a precizat Vasi Rădulescu.

„Ca o curiozitate, au ales omicron, a 15-a literă din alfabetul grecesc, sărind peste Nu și Xi, pentru a fi mai ușor de reținut și a evita confuziile cu alți termeni sau nume (Xi e un nume popular în China)”, a conchis Vasi Rădulescu.