Actual

Mesaj emoționat din partea președintelui de Ziua Limbii Române. „Un tezaur care ne uneşte”

Klaus Iohannis Sursă foto: realitatea.net
Sursă foto: realitatea.net

Șeful statului român, Klaus Iohannis, a transmis pe data de 31 august un mesaj cu ocazia Zilei Limbii Române. El a afirmat că limba noastră este un „tezaur care ne uneşte şi ne defineşte ca naţiune”.

„Ca în fiecare an, celebrăm pe 31 august Ziua Limbii Române, un tezaur care ne uneşte şi ne defineşte ca naţiune. Astfel de momente ne invită să reflectăm mai temeinic asupra bogăţiei şi a complexităţii limbii noastre materne, care nu este doar un mijloc de comunicare, ci şi o fereastră larg deschisă către cultura, istoria şi spiritul românesc. Astăzi sărbătorim atât simbolistica profundă a limbii române, cât şi puterea sa de a aduce oameni şi destine împreună.

Prin intermediul limbii, creăm punţi între generaţii, regiuni şi comunităţi, depăşind barierele geografice, ca parte a unei tradiţii culturale milenare remarcabile. Am moştenit limba maternă ca pe un dar nepreţuit de la înaintaşii noştri. Aceasta păstrează în expresii înţelepciunea generaţiilor anterioare, conturează povestea neamului nostru şi ne oferă mijloacele de a ne exprima gândurile şi sentimentele”, spune şeful statului în mesaj.

Limba noastră trebuie păstrată și îmbogățită

Potrivit șefului statului, limba română reprezintă în acest moment o responsabilitate pe care o au toți cetățenii. Astfel, noi avem „responsabilitatea de a păstra şi de a îmbogăți limba ne aparține”.

„Trebuie să apreciem diversitatea şi creativitatea limbii noastre, dar şi să conştientizăm importanţa de a o menţine nealterată şi respectată. Să o folosim, aşadar, cu grijă şi atenţie, pentru ca urmaşii noştri să se bucure de aceeaşi comoară pe care o preţuim noi astăzi”, afirmă Klaus Iohannis.

Șeful statului este recunoscător pentru eforturile excepționale depuse de părinți și profesori care, în special în cartierele istorice și în străinătate, le insuflă tinerilor un sentiment de mândrie pentru capacitatea lor de a vorbi o limbă atât de complexă și de expresivă.

Președintele Iohannis menționează că peste 120 de instructori de Limba, Cultură și Civilizație Românească predau în fiecare an limba română în 550 de școli din diaspora.

Precizând că există deja 57 de lectorate de limba română în instituții din întreaga lume și că un al 58-lea va fi înființat în această toamnă în Republica Chile, el subliniază că străinii iubesc limba noastră și doresc să o învețe.

Limba română merită respect

„Să ne manifestăm în fiecare zi dragostea şi respectul pentru limba noastră, să o studiem temeinic, să o cultivăm şi să împărtăşim bogăţia sa culturală cu ceilalţi. ‘Nu locuim într-o ţară, locuim într-o limbă’, spunea atât de inspirat Emil Cioran. Prin urmare, România va dăinui peste tot unde se vorbeşte româneşte. La mulţi ani Limbii Române!”, a concis șeful statului.

Administrația Prezidențială anunță că președintele Klaus Iohannis a emis o serie de directive de decorare în cinstea Zilei Limbii Române. Muzeul Național al Literaturii Române, Biblioteca Județeană „Mihai Eminescu” din Botoșani, doamna profesor doctor Florica Dimitrescu-Niculescu, profesor emerit al Facultății de Litere, Universitatea din București, membru de onoare al Academiei Române, și domnul doctor Igor Șarov, rectorul Universității de Stat din Moldova, au primit decorații din partea șefului statului, potrivit Agerpres.