Actual

România și energia nucleară: „Ne îndreptăm spre un viitor mai durabil și mai sigur”

Klaus Iohannis Sursă foto: realitatea.net
sursa foto:arhiva companiei

În cadrul Summitului Energiei Nucleare de la Bruxelles, Klaus Iohannis a discutat despre strategia țării referitoare la energia nucleară. Președintele a subliniat urgența acțiunilor climatice în acest domeniu.

În discursul său de la Summitul Energiei Nucleare de la Bruxelles, președintele Iohannis a evidențiat importanța Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) în promovarea dezvoltării sociale și economice a României. De asemenea, a adus în discuție energia nucleară și ambițiile naționale în acest sens.

România și energia nucleară

„Acest summit are o semnificație profunda, fiind organizat ca urmare a includerii emblematice a energiei nucleare în Evaluarea Globală la COP28 în Dubai. Schimbările climatice reprezintă o provocare globală care necesită acțiune coordonată și măsuri ambițioase. Agenția Internațională pentru Energie Atomică joacă un rol crucial în facilitarea cooperării în vederea creșterii dezvoltării noastre sociale și economice. Cooperarea României cu Agenția va continua în timp ce ne îndreptăm spre un viitor mai durabil și mai sigur din punct de vedere energetic”, a spus lohannis.

Programul de dezvoltare a energiei nucleare vizează numeroase îmbunătățiri ale mediului înconjurător. Președintele acordă o atenție deosebită Reactoarelor Mici.

„România este hotărâtă să-și dezvolte programul de energie nucleară prin sporirea capacității de producție la scară largă și prin implementarea tehnologiei inovatoare a Reactoarelor Mici, în colaborare cu Statele Unite ale Americii și alți parteneri cheie. Mai mult decât atât, ne propunem să devenim un lider regional în operarea și implementarea energiei nucleare, în formarea forței de muncă specializate, și un hub al lanțului de aprovizionare pentru producția de energie nucleară. ”

Klaus Iohannis a subliniat că programul național de energie nucleară se angajează ferm în asigurarea siguranței publicului și protecției mediului înconjurător. El a adăugat că prioritatea este operarea instalațiilor în condiții de siguranță și respectarea angajamentelor de neproliferare asumate.

Este nevoie de finanțare

În plus, președintele României a îndemnat la susținerea financiară a programului, atât din partea sectorului public, cât și din partea celui privat, în vederea obținerii unui viitor energetic sigur și cu emisii zero.

„Trebuie să ne asigurăm că ambițiile noastre în domeniul energiei nucleare beneficiază de un sprijin financiar adecvat, luând în considerare și rolul energiei nucleare în accelerarea decarbonizării. Combinarea finanțării publice și private este esențial în crearea unui model de afaceri, ușor de replicat, pentru implementarea accelerată a energiei nucleare. Trebuie să ne extindem investițiile în cercetare, proiecte demonstrative și dezvoltarea de noi materiale și tehnologii nucleare.

Mă aștept ca Summitul de astazi sa consolideze angajamentul față de expansiunea energiei nucleare în mixul energetic din Uniune European și în cel global. Acest angajament este esențial pentru deblocarea investițiilor în timp util, pentru consolidarea lanțurilor de aprovizionare și pentru formarea următoarei generații de specialiști în energie nucleară. Salut pașii recenți efectuați în acest sens de către Comisia Europeană, cum ar fi Alianșa Industrială European pentru Reactoarele Modulari Mici.” a mai spus Iohannis, conform Mediafax.