Actual Lifestyle

Cel mai scump cadou primit de Maia Sandu, ca președinte. Și care este cel mai de preț dar primit de președintele Iohannis

Cel mai scump cadou primit de Maia Sandu, ca președinte. Și care este cel mai de preț dar primit de președintele Iohannis
Infoactual/arhiva

Președinția Republicii Moldova a trimis sămbătă redacției Infoactual lista cadourilor primite de Maia Sandu, în funcția de președinte. Așa am aflat care este cel mai prețios cadou primit, care rămâne, desigur, în patrimoniul statului. Să ne amintim, însă, și care a fost cel mai scump cadou al președintelui nostru, Klaus Iohannis. Despre aceasta, în cele ce urmează.

Cel mai scump, dar și cel mai ieftin cadou, primit de Maia Sandu, ca președinte. Și care este cel mai de preț dar primit de președintele Iohannis

Președinția Republicii Moldova a publicat lista cadourilor protocolare admisibile oferite în dar șefului statului, Maia Sandu, în cadrul vizitelor sale oficiale sau vizitelor oficialilor străini în statul moldovenesc.

Pe pagina web a instituției sunt prezentate cadourile oferite în trimestrul IV din anul 2022. Toate cadourile protocolare sunt înregistrate în Registrul de evidență a cadourilor admisibile și au fost trecute în gestiunea instituției prezidențiale, se arată în comunicatul trimis Infoactual.

Cel mai scump cadou este o Broșă din argint filigranat și emailat cloisonné realizată de artistul georgian Thea Gurgenidze, Tbilisi, Georgia, în valoare de 14.600 lei moldovenești, exchivalentul aproximativ – 700 euro.

Cadoul  acesta a fost oferit de Ilia Darkiașvili, ministrul de Externe al statului din spațiul ex-sovietic, Georgia.

Pe locul doi ca valoare se află o Farfurie ornamentală cu un design de „Kakitsubata (iris japonez)”, desenată folosind diferite tehnici „maki-e”, brandul japonez de lac Yamada Heiando, în valoare de 7.470 lei moldovenești, echivalent aproximativ 356 euro. Darul a fost oferit de Yamada Yoichiro, ambasadorul Japoniei, în cadrul ceremoniei de acreditare a ambasadorilor străini în Republica Moldova.

Cel mai ieftin cadou primit de Maia Sandu este o farfurie cu logo-ul Parlamentului European de numai 200 lei moldovenești, aproape 10 euro. Ea a fost oferită de Roberta Metsola, președinte al Parlamentului European.

Să ne amintim. Cel mai scump cadou primit de preşedintele Iohannis, prezentat de media, a fost un tablou din chihlimbar reprezentând cupola templului lui Solomon din Ierusalim cu ramă din lemn, în valoare de 1.125 euro (5.565,83 lei).

Între bunurile scumpe primite de președintele român s-au mai numărat și următoarele: o planşă print Bayerischer – desen imprimat pe hârtie de calitate muzeală cu cerneluri reale Kostler şi imprimantă Leslie G. Hunt, în mapă vişine de carton – în valoare de 920 euro (4.551,61 lei), o replică din mătase a drapelului de luptă din 1822 care a fost înmânat de Grigore Dimitrie Ghica către Marele Agă Mihăiţă Filipescu în cadrul unei ceremonii desfăşurate la Bucureşti şi două embleme, în valoare de 410 euro (2.028,44 lei), un set din porţelan „Herend” compus din două ceşti, două farfuriuţe, vas pentru lapte, vas pentru zahăr şi ceainic cu pictură, în cutie de carton, în valoare de 280 euro (1.385,28 lei), o lampă Flyte în cutie de carton, în valoare de 237 euro (1.172,54 lei).

Potrivit listei publicate de Administraţia Prezidenţială a României, președintele Klaus Iohannis a mai primit anul trecut și cadouri simbolice de valoare mică, precum un cuţit militar în cutie de lemn, în valoare de 50 euro (247,37 lei), un stilou roşu marca Poenari cu peniţă aurită, în toc de piele, în valoare de 94 euro (465,06 lei), o emblemă ovală de Arthur Bertrand, din metal în suport de plexiglas având lucrate în relief sala de plen şi Parlamentul European, în valoare de 75 euro (371,06 lei), cartea „Le grand tour” de Oliver Guez, în valoare de 24 euro (118,74 lei), un set de scris – pix de metal, 28 de plicuri şi 28 de coli şi o plachetă inscripţionată -, în valoare de 30 euro (148,43 lei).

Alte daruri asemănătoare, din seria ”gestul contează”: un tablou „Tree of wishes” reprezentând un copac, din alamă, artă grafică în relief, în valoare de 200 euro (989,48 lei), un platou din porţelan cu motive tradiţionale turceşti în cutie de pluş cu interior de mătase, în valoare de 180 euro (890,54 lei), o oglindă de formă ovală, cu modele florale reliefate, în valoare de 70 euro (346,32 lei), un tablou filatelic cu titlul „Stronger togheter” cu două timbre şi un plic, în valoare de 25 euro (123,69 lei), butoni ovali, din metal cu simbolul unei harpe aurite, în cutie de piele sintetică, în valoare de 20 euro (98,95 lei), un ac de tip pin din metal, reprezentând trei cercuri intercalate, în cutie de carton, în valoare de 15 euro (74,22 lei).

Punctul comun al celor doi președinți este faptul că obiectele primite cadou cu prilejul unor acţiuni de protocol rămân în patrimoniul statului, respectiv Administraţiei Prezidenţiale.