Actual

Metroul din București ar putea fi desfințat! Nu mai sunt bani

Metroul din București ar putea fi desfințat! Nu mai sunt bani
sursa foto: arhiva companiei

Se anunță o posibilă întrerupere a serviciului de metrou în București. Acest lucru ar putea crea dificultăți pentru călătorii obișnuiți ai acestui mijloc de transport.  Conform declarațiilor făcute de Președintele Unității Sindicatului Liber Metrou, Marian Artimon, în data de 13 martie, există posibilitatea ca metroul să nu mai fie în funcțiune începând cu data de 15 mai 2024.

Această eventualitate ar putea surveni din lipsa subvenției și aprobării bugetului necesar. Astfel, resursele financiare pentru plata angajaților și a serviciilor externe ar putea deveni indisponibile.

„În conformitate cu Legea bugetului există un articol 73, alineatul 8, care nu-ţi dă voie să faci un buget dacă pierderile nu sunt mai mici cu dublul sumei cu care creşti salariile. Mai există această Ordonanţă potrivit căreia, dacă în 120 de zile de la aprobarea legii bugetului nu se aprobă bugetul societăţii comerciale, acea societate nu mai are dreptul la subvenţie.

Este în mâna Guvernului să schimbe această Hotărâre de Guvern. (…) Dacă nu ai buget aprobat, nu mai dă subvenţie. Fără subvenţie, cum să funcţionezi? Trebuie scoasă această prevedere din Hotărârea Guvernului(…)”, a menţionat Marian Artimon.

Marian Artimon a subliniat că metroul se află într-o situație critic. Serviciul de transport este pe cale de a fi desființat din lipsa fondurilor. Potrivit declarațiilor sale, aceasta reprezintă prima dată de la Revoluție când serviciul se confruntă cu astfel de probleme.

De asemenea, sindicaliștii au adăugat că există o lipsă semnificativă de personal, în special după inaugurarea noii stații Tudor Arghezi. Circa 40% din angajați nu au o vechime de 5 ani, iar 70% nu au o vechime de 8 ani, a subliniat Marian Artimon, potrivit Playtech.