Actual

Minerii se revoltă! Proteste în masă împotriva noii legi a pensiilor

Minerii
sursa foto arhiva companiei

Noua lege a pensiilor a stârnit nemulțumiri printre membrii Complexului Energetic Valea Jiului. Cei mai vocali sunt minerii și energeticienii aflați în această comunitate. Într-o mișcare de protest, programată pentru joi, 16 noiembrie, aceștia vor ieși în stradă pentru a-și exprima dezacordul cu noile reglementări.

Protestele sunt programate să aibă loc începând cu ora 12:45. Manifestațiile se vor fi desfășura la sediile celor patru mine, precum și la termocentrala de la Paroșeni. Potrivit președintelui Sindicatului Muntele, Darius Câmpean, noul cadru legal al pensiilor are consecințe negative asupra minerilor. El a subliniat că minerii care se vor pensiona în viitor se vor confrunta cu o reducere semnificativă a veniturilor, cu până la 45%, în comparație cu cei care au ieșit deja la pensie.

„Sunt nemulţumiri justificate şi adevărate. Este o demagogie să spui că elimini inechităţile, iar un miner care astăzi poate ieşi la pensie, pe legea actuală – cu 25 de ani vechime, să aibă o pensie între 8.400 şi 8.600 de lei, iar pe noua lege, acelaşi miner să aibă 4.800 de lei. Pensiile noastre sunt bazate pe contributivitate. Nu poţi crea asemenea discrepanţe”, este declarația lui Darius Câmpean, potrivit newsweek.ro.