Actual

Ministerul Apărării a lansat o licitație pentru achiziția de sisteme de rachete antiaeriene cu rază foarte scurtă de acțiune

Ministerul Apărării a lansat o licitație pentru achiziția de sisteme de rachete antiaeriene cu rază foarte scurtă de acțiune

Ministerul Apărării Naționale e pe cale să cumpere maximum 231 sisteme portabile de rachete antiaeriene de rază foarte scurtă de acțiune și mimim 115. Potrivit informațiilor oferite de Profit, valoarea totală a achiziției este de 3,31 miliarde de lei, adică 677,29 milioane de euro plus TVA.

Care va fi criteriul principal în luarea deciziei

Termenul limită de depunere a ofertelor este 28 septembrie 2022 și se preconizează că este vorba de zece ofertanți. ″Dacă sunt mai mult de 10 candidaturi admisibile, se selectează primele 10 candidaturi din clasamentul stabilit în ordinea descrescătoare a cifrei privind livrările de produse similare în ultimii 5 ani”, spune sursa citată.

Există un criteriu principal pentru atribuire, e vorba de raportul calitate-preț. Durata contractului, care include și perioada de garanție, va fi de șapte ani. Există o cerință minimă de calificare și anume faptul că operatorii economici care vor candida trebuie să prezinte documente din care să reiasă că în ultimii cinci ani au mai făcut livrări de produse similare care, cumulat, să fi avut valoare de cel puțin 677.298.000,00 euro.

Echipamente auxiliare

În cazul în care vor fi cumpărate cele 231 de sisteme de rachete antiaeriene cu rază foarte scurtă de acțiune, vor fi adăugate și echipamente auxiliare precum 87 sisteme pentru antrenament, 19 stații mobile pentru verificări, 23 echipamente auxiliare pentru detectare defecte.

Dar și 66 seturi de echipamente mentenanță de nivel luptă, 20 seturi de echipamente mentenanță de nivel intermediar, 87 seturi materiale didactice, 1 simulator instruire instituțională, 10 rachete testare operațională, 148 interfețe C2, 1 set de materiale didactice pentru instruire instituționalizată și livrare de pachet suport logistic.

Care e cea mai nouă versiune

Această decizie a fost luată în contextul războiului din Ucraina, acest tip de rachete sunt foarte bune nu doar pentru apărarea antiaeriană, dar și pentru contracararea dronelor.

Cea mai modernă versiune a rachetelor aer-sol cu rază scurtă de acțiune este Mistral 3, dezvoltată de compania europeană MBDA. Aceste rachete au o rază de acțiune de până la 7,5 kilometri, o viteză de 930 de metri pe secundă și pot lovi și aeronave, dar și alte rachete.