International

Ministrul american al Apărării: „Vom ajuta Ucraina pe plan militar până la sfârșit”. Noi tranșe de asistență de securitate

Lloyd Austin

În urma unei întâlniri online, aproximativ 20 de țări au anunțat noi tranșe de asistență în materie de securitate pentru Ucraina, potrivit ministrului american al Apărării, Lloyd Austin. Potrivit acestuia, întâlnirea a avut loc pentru coordonarea ajutorului în ceea ce privește țara invadată de Rusia.

Ministrul american al Apărării: „Vom ajuta Ucraina pe plan militar până la sfârșit”. Noi tranșe de asistență de securitate

Douăzeci de țări au promis un nou ajutor militar pentru Ucraina în lupta sa împotriva forțelor militare rusești invadatoare, a anunțat secretarul american al apărării, Lloyd Austin, pe 23 mai, în urma celei de-a doua reuniuni a Grupului de contact pentru Ucraina.

Danemarca a fost de acord să furnizeze Kievului un lansator Harpoon și rachete pentru „a ajuta Ucraina să-și apere coasta”, a declarat Austin în cadrul unei conferințe de presă care a urmat reuniunii virtuale.

De asemenea, Cehia a fost de acord să trimită un „sprijin substanțial” Ucrainei, inclusiv „o donație recentă de elicoptere de atac, tancuri și sisteme de rachete”, a adăugat Austin.

Printre cei care au anunţat noi pachete de asistenţă se numără Italia, Danemarca, Grecia, Norvegia şi Polonia, a declarat Austin presei. Danemarca urmează să furnizeze un lansator de rachete pentru apărarea coastelor ucrainene.

În acelaşi timp, secretarul american al Apărării a subliniat luni angajamentul ţării sale de a ajuta Ucraina pe plan militar ”până la sfârşit”, notează EFE.

”Avem multe de făcut împreună şi astfel vom merge înainte împreună”, le-a spus Austin membrilor acestui grup, care a avut deja o primă întâlnire în urmă cu o lună la Ramstein (Germania) şi acum i s-au alăturat încă cinci ţări -Austria, Bosnia-Herţegovina, Columbia, Irlanda şi Kosovo.

Bătălia pentru Kiev, victorie istorică a ucrainenilor

El a subliniat că de la începerea invaziei ruse, Ucraina a obţinut deja o ”victorie istorică în bătălia pentru Kiev”, ceea ce l-a determinat pe preşedintele rus, Vladimir Putin, să reorienteze războiul spre est şi sud, dar şi în această nouă fază Ucraina se luptă ”la fel de tare şi la fel de bine”.

Menţionând prezenţa la reuniune a ministrului ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov şi a şefului adjunct al forţelor armate ucrainene, Austin a promis că aliaţii vor continua să lucreze împreună cu Kievul pentru a se asigura că Ucraina are tot materialul necesar pentru a se apăra.

Şeful Pentagonului a explicat că ultimul pachet de ajutor al SUA, în valoare de 40 de miliarde de dolari, va permite ca Ucrainei să-i fie furnizate mai multe sisteme de artilerie şi vehicule blindate. Mai exact, el a indicat că vor fi trimise 18 noi obuziere, 18 vehicule tactice pentru transportarea acestora, sisteme de artilerie, sisteme radar şi alte echipamente pentru armată.