International

Bani pentru reconstrucția Ucrainei. Ajutor de la UE, dar trebuie să contribuie și Rusia

Bani pentru reconstrucția Ucrainei. Ajutor de la UE, dar trebuie să contribuie și Rusia

Von der Leyen , președintele Comisiei, spune că și Rusia ar trebui să participe la reconstrucția Ucrainei

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, citată de Reuters, a spus că Uniunea Europeană vrea să folosească activele înghețate ale oligarhilor ruși pentru a finanța reconstrucția Ucrainei după război.

Comisia Europeană propune un împrumut de miliarde de euro pentru Ucraina

 Miercuri, 18.05.2022, Comisia Europeană a propus un împrumut de 9 miliarde de euro pentru Ucraina pentru a ajuta țara să funcționeze în timp ce luptă împotriva ocupanților ruși.

Astfel, Ursula von der Leyen a spus pentru postul german de televiziune ZDF: „Avocații noștri lucrează intens la găsirea unor posibile modalități de folosire a activelor înghețate ale oligarhilor pentru reconstrucția Ucrainei. Cred că și Rusia ar trebui să aibă o contribuție”.

De asemenea,  a mai adăugat că este în favoarea cuplării reconstrucției pe termen lung a Ucrainei cu reformele necesare pentru ca țara să adere la Uniunea Europeană.

Referitor la dorința ucrainienilor de a adera la Uniunea  Europeană, presedintele Comisiei Europene a spus că  trebuie îndeplinite anumite standarde pentru aderare în domenii precum statul de drept, politic, economic.

În acest context, Ursula von der Leyen a declarat:

  • „Procesul de aderare depinde foarte mult de modul în care se comportă țara candidată și de ceea ce face. Ucraina vrea să adere la UE cu orice preț, ceea ce înseamnă că există o motivație puternică pentru a întreprinde reformele necesare”.
  • „Va trebui să cofinanțăm reconstrucția Ucrainei. Este logic să abordăm reformele în același timp, de exemplu împotriva corupției sau consolidarea statului de drept”.

Comisia Europeană a propus constituirea unei „platforme de reconstrucţie condusă de Ucraina şi de Comisia Europeană şi care să reunească statele membre ale UE, alţi donatori bilaterali sau internaţionali, instituţii financiare internaţionale şi alţi parteneri care gândesc la fel”.

Iar, potrivit Fondului Monetar Internaţional , în lunile următoare, Ucraina ar avea nevoie de un ajutor financiar  de 5 miliarde de euro pe lună.