International

Ministrul bulgar al Turismului, declarații controversate: „După 31 mai, sprijinul statului pentru refugiați trebuie să înceteze”

refugiati

În urma unor declarații oferite la postul public de televiziune de la Sofia, BNT, ministrul bulgar al turismului, Hristo Prodanov a declarat că statul trebuie să înceteze orice formă de ajutor pentru refugiații ucraineni. Potrivit acestuia, refugiații trebuie să intre pe piața muncii cât mai rapid.

Ministrul bulgar al Turismului, declarații controversate: „După 31 mai, sprijinul statului pentru refugiați trebuie să înceteze”

În acest moment, în țara vecină sunt tensiuni între Ministrul Turismului, Prodanov și hotelieri, cu privire la sprijinul oferit de stat celor care cazează refugiați din Ucraina. Astfel, hotelierii ar trebui să primească câte 40 de leva pe zi pentru un refugiat adăpostit din Ucraina, însă televiziunea a dat cuvântul unui hotelier din stațiunea „Sf. Constantin și Elena”, care a spus că nici el, nici colegii săi din stațiune și de la Nisipurile de Aur nu au primit până în acest moment niciun ban de la stat. Ministrul și-a păstrat punctul de vedere, indiferent de cele auzite:

„Nu este nicio întârziere, suntem în program. Ieri am plătit pe toată lumea”, a spus ministrul.

Ca de obicei, ministrul turismului folosește date care diferă, fără explicații, de cele din statisticile oficiale. De exemplu, el a vorbit despre 25.000 de persoane pentru care statul plătește, în timp ce portalul ucrainean a raportat 51.291 persoane cazate. Acești 25.000, potrivit lui Prodanov, sunt oameni în mare nevoie, majoritatea mame cu copii. Totuși, el a spus că „mai sunt 60.000 de ucraineni cu mașini scumpe care plătesc la hotel, au pretenții, unii cumpără imobile, încep să facă afaceri”.

„După 31 mai, sprijinul statului pentru refugiați trebuie să înceteze. Am dat dovadă de 3 luni de umanitate și înțelegere, după care acești oameni trebuie să intre pe piața muncii, să locuiască în apartamente, să plătească chirie, să trăiască și să muncească ca toți ceilalți”, a adăugat acesta.

Ajutorul statului, soluția văzută de Prodanov pentru ajutorarea refugiaților

Întrebat cum îi vom trimite pe ucraineni la muncă, având în vedere că nu le-am oferit copiilor un loc în grădinițe, ministrul turismului a promis cu generozitate că statul va ajuta. La opt săptămâni de la începutul războiului, însă, statul continuă însă să nu facă nimic pentru a asigura spații în centre pentru copii, preferând să plaseze aceste sarcini voluntarilor.

Guvernul nu a cheltuit prea mult pentru ucraineni – trebuie să plătească 11,1 milioane de leva până la 31 martie, iar Prodanov consideră că suma nu va depăși 50 milioane de leva. Nu este clar care este valoarea totală a ajutoarelor în valoare de 375 de leva plătite pentru a răspunde nevoilor imediate. Pe de altă parte, ministrul turismului nu a omis să sublinieze că Bulgaria va cere despăgubiri Uniunii Europene pentru aceste costuri. În același timp, nevoile de bază ale refugiaților pentru hrană, apă și articole de igienă continuă să fie acoperite prin eforturile a mii de bulgari.

49,9% dintre bulgari nu cred că refugiații din Ucraina reprezintă o amenințare la adresa securității în Bulgaria. 25,2% au o opinie contrară, iar restul ezită în această problemă, după cum arată un studiu al Gallup International Balkan, realizat între 31 martie și 8 aprilie.

Potrivit sociologilor, refugiații din Ucraina sunt în general bine primiți de bulgari.