International

Bulgarii se pregătesc de sezonul estival. Mută refugiaţii ucraineni cazaţi în hotelurile de pe litoralul bulgăresc

Bulgarii se pregătesc de sezonul estival. Mută refugiaţii ucraineni cazaţi în hotelurile de pe litoralul bulgăresc

Bulgarii se pregătesc de sezonul estival. Refugiaţii de război din Ucraina urmează să fie mutaţi din hotelurile de pe litoralul bulgăresc al Mării Negre în centre de primire înainte de începutul sezonului estival.

Bulgarii se pregătesc de sezonul estival. Mută refugiaţii ucraineni cazaţi în hotelurile de pe litoralul bulgăresc

Bulgaria nu îşi mai permite să întreţină cetăţeni ucraineni în hotelurile de pe plajă”, a explicat viceprim-ministrul Kalina Konstantinova într-un mesaj video.

Relocarea urmează să înceapă în următoarele zile. Potrivit autorităţilor, aproximativ 90.000 de persoane din Ucraina au rămas în această ţară din UE. Sezonul turistic la Marea Neagră începe în prima jumătate a lunii iunie.

Mulţi refugiaţi au refuzat până acum să se mute din hoteluri în case de vacanţă administrate de stat în interiorul ţării. A existat puţin interes pentru excursii special organizate cu trenul sau autobuzul. Mulţi se tem că ar putea să nu existe servicii de îngrijire medicală sau magazine în staţiuni de vacanţă, unele izolate.

Potrivit presei bulgare, doar 500 de refugiaţi au folosit această posibilitate. Bulgaria este în principal o ţară de tranzit pentru refugiaţii de război din Ucraina, care în primul rând se duc în Europa Centrală.

De la începutul războiului la sfârşitul lunii februarie, aproximativ 300.000 de persoane au intrat în ţară. Potrivit cifrelor oficiale publicate luni, 90.365 de refugiaţi au rămas în Bulgaria. Ei sunt cazaţi în hoteluri, dar şi în particular la prieteni, rude şi voluntari.

Președinta Agenției de Stat pentru Refugiați, Mariana Toșeva a precizat că oamenii vor fi direcționați către alte regiuni ale țării, probabil în nord-vest și în partea de sud și centrală. Ea a adăugat că după data de 1 iunie, cetățenii ucraineni care sosesc în Bulgaria vor fi orientați de la graniță către baza în care pot fi cazați.

O parte dintre ucraineni se întorc în regiuni din țara lor, acolo unde situația este calmă, alte grupuri se mută în Italia, Spania și Europa Centrală, a adăugat ea. Aproximativ 60.000 de cetățeni ucraineni sunt cazați în hoteluri din Bulgaria, iar aproape 35.000 dintre ei vor trebui mutați în noi baze”, a menționat Toșeva.

Potrivit spuselor Marianei Toșeva, proprietarii bazelor de pe prima linie din regiunea Varna insistă categoric ca refugiații ucraineni să fie relocați. În hotelurile de categorie inferioară există proprietari care sunt dispuși să se alăture programului, iar aproximativ 38 de baze de pe litoralul Mării Negre și-au declarat până acum o astfel de disponibilitate.