Politică

Ministrul de Externe Bogdan Aurescu, în contradicție cu Marcel Ciolacu pe tema trimiterilor de MIG-uri în Ucraina

Ministrul de Externe Bogdan Aurescu, în contradicție cu Marcel Ciolacu pe tema trimiterilor de MIG-uri în Ucraina
Bogdan Aurescu Facebook

În urmă cu câteva zile, Marcel Ciolacu, președintele PSD, a făcut o declarație cu privire la donarea de către România de armament și MIG-uri trupelor ucrainene. Intervenția lui nu a rămas fără reacție.

Marcel Ciolacu despre trimiterea MIG-urilor în Ucraina

Preşedintele Camerei Deputaţilor a afirmat că „este posibil” ca România să doneze Ucrainei armament şi avioanele MiG-21 LancerR ţinute la sol, în funcţie de evoluţia situaţiei din ţara vecină aflată în război. „Dar  efortul împotriva Rusiei al tuturor țărilor civilizate şi din Uniunea Europeană, dar şi la partenerul strategic al României, Statele Unite ale Americii, trebuie să fie asumat de către toate statele”, a precizat Ciolacu.

A adăugat însă că nu putem face acest lucru, pentru că „în primul şi în primul rând, trebuie să-ţi creezi cadrul legislativ şi este normal să faci acest lucru”, adăugând că nu crede „că se vor lua pe ascuns sau să nu fie informată toată lumea”.

Bogdan Aurescu, preferă tăcerea: „ Nu e bine să vorbim public despre aceste lucruri”

Ministru de Externe Bogdan Aurescu a avut imediat o reacție, în aceeași zi în care s-a întâlnit cu omologul său ucranian și a discutat inclusiv de ajutorul acordat în continuare Ucrainei. A fost un răspuns indirect, dar o atenționare la afirmațiile lui Marcel Ciolacu.

Bogdan Aurescu a declarat, după întâlnirea cu omologul său Dmitro Kuleba, că ţara noastră, ca membră a UE şi NATO, continuă să sprijine Ucraina în mod responsabil.

„Pot să vă asigur, cu toată seriozitatea, că România, ca stat membru al UE şi NATO, este un stat extrem de responsabil şi asumat faţă de obligaţiile sale internaţionale, faţă de sprijinirea Ucrainei în toate domeniile, respectiv faţă de partenerii noştri fie ei cu caracter strategic mai îndepărtaţi sau apropiaţi geografic. UE sprijină aceste demersuri, NATO şi statele membre sprijină aceste demersuri, dar aşa cum au spus şi domnul premier şi domnul preşedinte, lucrurile sunt într-o evoluţie permanentă şi nu cred că e bine să vorbim foarte mult public despre aceste lucruri”, a declarat Bogdan Aurescu, întrebat într-o conferinţă de presă susţinută împreună cu omologul său ucrainean Dmitro Kuleba.

Clarificări din partea ministrului de externe din Ucraina

Ministrul de Externe din Ucraina a precizat că a discutat cu prim-ministrul Ciucă şi cu Bogdan Aurescu despre posibilitatea ca acele MIG-uri ale Armatei să fie donate Ucrainei. A spus că Ucraina a trimis o listă cu armament tuturor statelor aliate şi înţelege foarte bine ajutorul pe care unele îl pot acorda.

„Am distribuit aceeaşi listă către toţi membrii NATO şi UE. România cunoaşte această listă. Dacă fiecare ţară decide să ne ofere un singur articol de pe lista respectivă vom obţine ceea ce avem nevoie. Totuşi, lăsăm la latitudinea ţării voastre să decidă ce vrea să facă. Este interesul naţional pe care trebuie să îl luaţi în considerare. Unele ţări nu vor să livreze anumite arme pentru că nu vor să aibă relaţii proaste cu Rusia. Cea ce nu apreciem este ipocrizia. Din fericire, nu este cazul României. Ţara voastră a fost sinceră şi deschisă de la început”, a explicat Kuleba.