Actual Politică

Ministrul Eduard Novak are opinii: intonarea Imnului Ținutului Secuiesc la competiţiile sportive din România este normal

Ministrul Eduard Novak are opinii: intonarea Imnului Ținutului Secuiesc la competiţiile sportive din România este normal

Ministrului Sportului din cabinetul Ciucă, Eduard Novak i se pare normal ca la o competiţie sportivă din România să se intoneze imnul Ţinutului Secuiesc. Eduard Novak crede că acest lucru nu este o problemă pe stadioanele din România.

Normalitatea ministrului Eduard Novak: intonarea Imnului Ținutului Secuiesc la competiţiile sportive din România

Ministrul Eduard Novak are opinii: intonarea Imnului Ținutului Secuiesc la competiţiile sportive din România este normal

Întrebat la o conferință de presă cum comentează faptul că la unele competiţii sportive din România se intonează Imnul Ținutului Secuiesc, Novak a oferit un răspuns clar:

Eduard Novak a spus lucrurilor pe nume într-o conferință de presă.

„Domnul meu, e o regiune (n.r. – Ținutul Secuiesc) unde majoritar se vorbește în limba maghiară, e tradiția noastră, nu deranjăm pe nimeni cu nimic. E foarte normal să se cânte Imnul Ținutului Secuiesc, este respectat și prin Constituție și e tradiția noastră”, a declarat Eduard Novak, conform gsp.

Mai multe echipe din Miercurea Ciuc au cântat imnul Ținutului Secuiesc la competițiile sportive desfășurate în România.

Ministrul Sportului, Eduard Novak, nu a vrut sau … nu a știut să cânte imnul României

Invitat într-o emisiune la B1 TV pentru a oferi detalii despre scandalul care a apărut după meciul de hochei dintre România și Ungaria, ministrul UDMR a ales să nu scoată niciun cuvânt când a fost rugat să cânte „Deșteaptă-te, române”.

La începutul lunii mai, după meciul Ungaria – România, jucat la Ljubljana, în cadrul Campionatului Mondial de hochei pe gheaţă, jucătorii români de etnie maghiară au cântat împreună cu hocheiştii unguri şi cu o parte a publicului imnul Ținutului Secuiesc. Jucătorii de etnie română nu au participat la acest moment.

Eduard Novak nu este singurul ministru care spune acest lucru

A devenit deja o obișnuință ca la competițiile sportive din România în care sunt implicați reprezentanți ai Ținutului Secuiesc să se intoneze poemul scris în anul 1921 de Gyorgy Csanady. Aceste momente au creat și controverse.

În septembrie, Tanczos Barna, ministrul Mediului, a îngenuncheat alături de jucătorii clubului de hochei Miercurea Ciuc la intonarea Imnului Ținutului Secuiesc. Evenimentul a avut loc la meciul de hochei din Cupa României, câștigată de Sport Club Miercurea Ciuc în fața celor de la Steaua cu 5-0. Pe gheața patinoarului „Vakar Lajos” din Miercurea Ciuc există un obicei ca jucătorii să îngenuncheze în momentul în care suporterii harghiteni intonează imnul Ținutului Secuiesc.

În mai, tot la hochei, a avut loc un moment scandalos, de această dată la o competiție internațională. Naționala masculină a României, alcătuită în mare parte din hocheiști români de etnie maghiară, au cântat, alături de naționala Ungariei, Imnul Ținutului Secuiesc la Campionatul Mondial din Slovenia!

Tot în mai, dar la fotbal, după finala Cupei României U19, Csikszereda – Sepsi 1-0, fotbaliștii celor două formații s-au aliniat în fața galeriei, au intonat Imnul Ținutului Secuiesc și au fluturat drapelul regiunii.