Actual Social

Ministrul Educației a decis acordarea burselor pe criterii discriminatorii. Ce elevi nu mai beneficiază de bursă

Ministrul Educației a decis acordarea burselor pe criterii discriminatorii. Ce elevi nu mai beneficiază de bursă
monitorulsv.ro/liceestrainatate.ro

Prin Ordinul de ministru nr. 5.379  din data de 7 septembrie 2022, Ministerul Educației a eliminat bursa socială pentru elevii din mediul rural, care merg la liceu în altă localitate pentru că nu au în localitatea lor o astfel de instituție de învățământ.

Prevederile vechiului ordin, din 22.12.2021

Măsura de acordare a bursei sociale (pentru liceenii din mediul rural care erau școlarizați într-o altă localitate, întrucât nu aveau posibilitatea să studieze într-o unitate de învățământ din localitatea de domiciliu) fusese introdusă anul trecut, respectiv în data de 22 decembrie 2021 prin ordinul de ministru 5.870, iar acordarea bursei sociale nu era condiționată de venitul net lunar al familiei.

Decizia de eliminare a burselor pentru liceenii din mediul rural nu a fost anunțată public

Cuantumul bursei sociale este de 200 de lei pe lună, iar decizia de eliminare a bursei sociale nu a fost anunțată public de Ministerul Educației înainte de aprobare.

Până în prezent, oficialii de la conducerea instituției au vorbit permanent despre majorarea bugetului de burse și despre creșterea numărului de beneficiari de burse.

Ce prevede noul ordin din 07.09.2022

Însă, forma articolului din noul ordin al ministrului, cu criteriile de acordare a burselor școlare, elimină elevii de liceu:

În actul normativ în discuție se precizează că „Elevii din învățământul primar și gimnazial din mediul rural, care sunt școlarizați într-o altă localitate, întrucât nu au posibilitatea să studieze într-o unitate de învățământ din localitatea de domiciliu, acordarea bursei nefiind condiționată de venitul net lunar al familiei; prin localitate de domiciliu se înțelege comuna/orașul cu subdiviziunile sale administrative”.

Care este motivul potrivit căruia bursa social a fost eliminate pentru elevii de liceu din mediu rural

Eliminarea liceenilor din mediul rural de pe lista beneficiarilor de burse de ajutor social s-ar datora lipsei banilor, motiv invocate de reprezentanții Ministerului Educației.

Nici elevii de clasa a V-a nu mai primesc burse

Potrivit aceluiași ordin, nici elevii de clasa a V-a nu mai primesc deloc burse de merit, potrivit edupedu.ro