Actual Economic

Ministrul Finanțelor nu are dubii că taxa de solidaritate nu va fi plătită, inclusiv de către OMV Petrom

Ministrul Finanțelor nu are dubii că taxa de solidaritate nu va fi plătită, inclusiv de către OMV Petrom

Ministrul Finanțelor Adrian Câciu nu are dubii: taxa de solidaritate va fi plătită inclusiv de către OMV Petrom, în contextul în care Comisia Europeană urmează să vină cu clarificări privind modul de aplicare a taxei.

Ministrul Finanțelor: Nu am dubii că taxa de solidaritate nu va fi plătită inclusiv de către OMV Petrom. Toată lumea plăteşte

Ministerul Finanţelor cere Comisiei Europene clarificări în privinţa regulamentului european transpus în legislaţia naţională, prin ordonanţa adoptată la final de decembrie, pentru introducerea contribuţiei de solidaritate, o suprataxă asupra companiilor din sectoarele petrol, gaze şi cărbune.

„Fiind vorba de un regulament european care prevalează și legislației naționale, am cerut clarificarea de la autor. Dacă clarificarea este una care nu necesită niciun fel de adăugire la ce s-a făcut pe plan național… Dacă este nevoie de o îmbunătățire a cadrului național, pe principiul regulamentului, va fi o astfel de îmbunătățire. În câteva zile eu cred că se va primi și răspunsul de la Comisie.

Până la urmă și Comisia este pusă într-o situație de dinamică și de adaptare și atunci când se redactează actele normative la nivel de Parlament sau de Comisie comportă necesitatea de clarificare. Obiectivul este că toată lumea va plăti solidar acest cost crescut al vieții”, a declarat ministrul.

Ordonanța nu se referă la o companie, ci la tot sectorul

El a afirmat că nu au mai fost alte companii care să anunțe că nu vor plăti această taxă.

„Ordonanța nu s-a referit la o companie, s-a referit la tot sectorul. OMV Petrom a exprimat o opinie, este opinia lor. Orice legislație poate comporta interpretări diferite. Tocmai de aceea cred că datoria noastră ca Guvern este să introducem cât mai clar normele și să scriem articolele cât mai clar și să avem în spate ranforsarea de către Comisia Europeană.

Din perspectiva principiului fiscal, se merge pe principiul declarării și plății impozitului. Nu am dubii că această contribuție nu va fi plătită, inclusiv de această companie”, a precizat ministrul.

Grupul austriac OMV a anunţat zilele trecute că nu va plăti taxa de solidaritate în România, ci în Austria.