Actual Politică

Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu a pus ochii pe notarii publici. Se modifică legea

Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu a pus ochii pe notarii publici. Se modifică legea

Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu s-a decis să modifice acum și Legea notarilor publici, astfel încât aceștia să fie aspru pedepsiți atunci când greșesc. În prezent, Legea notarilor publici a fost lansată în dezbatere publică începând cu data de 16 ianuarie.

Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu a pus ochii pe notarii publici. Se modifică legea

Proiectul de lege stabilește că îndeplinirea actelor și procedurilor notariale cu nerespectarea dispozițiilor legale constituie răspundere disciplinară nu doar în cazul în care ea se produce în mod repetat.

Potrivit jurnaliștilor de la Luju.ro, ministrul Justiției Cătălin Predoiu elimină de la art. 74 lit. d) al legii 36/1995 sintagma “în mod repetat”, ceea ce înseamnă că inclusiv o singură îndeplinire a actelor și procedurilor notariale cu nerespectarea dispozițiilor legale va putea atrage răspunderea disciplinară.

Răspunderea disciplinară a notarului public intervine pentru următoarele abateri:

Forma veche a articolului:

”Îndeplinirea, în mod repetat, a actelor și procedurilor notariale, cu nerespectarea dispozițiilor legale prevăzute pentru valabilitatea actului sau procedurii notariale în cauză, ori îndeplinirea acestora cu încălcarea dispozițiilor art. 9”.

Forma nouă a articolului:

”Îndeplinirea actelor și procedurilor notariale cu nerespectarea dispozițiilor legale prevăzute pentru valabilitatea actului sau procedurii notariale în cauză ori îndeplinirea acestora cu încălcarea dispozițiilor art. 9”.

Despre această lege, ministrul Justiției, Cătălin Predoiu le-a vorbit notarilor, anul trecut, în mesajul adresat acestora chiar de ziua lor, pe 17 noiembrie.

În mod simbolic, Ziua Notarului Public este legată de un moment important al profesiei notariale: trecerea de la notariatul de stat la notariatul public, ca urmare a intrării în vigoare a Legii nr. 36/1995, le-a spus ministrul.

Apariţia acestei legi a constituit, fără îndoială, spune Predoiu, un moment de referinţă în realizarea reformei în domeniul instituţiilor de profil juridic din România. Pentru punerea în aplicare a acestei legi, s-au depus eforturi deosebite de concepţie şi organizare, de către toţi cei implicaţi în profesia de notar – Uniunea Naţională a Notarilor Publici şi Ministerul Justiţiei.

”Începând cu anul 1995, de când notarii publici exercită sub forma unei profesii liberale atribuţiile încredințate de către autoritatea publică, s-a consolidat rolul notarului public, care nu se limitează doar la redactarea de acte juridice. Profesia de notar asigură exercitarea deplină a drepturilor şi libertăţilor civile şi are un rol esențial în asigurarea securităţii circuitului civil şi, de asemenea, contribuie la o bună administrare a Justiţiei”, le-a mai transmis ministrul Justiției.

Ministerul Justiției ar urma să ajungă la PSD în luna mai, atunci când va avea loc rotativă premierilor

Potrivit protocolul semnat în decembrie 2021 la formarea coaliției PNL-PSD-UDMR, partidul care deține funcția de prim ministru va ceda automat celuilalt partid ministrul de finanțe și transporturi în schimbul ministerului investițiilor și ministerului justiției, care acum sunt la liberali.

Președintele PSD, Marcel Ciolacu a sugerat recent că ministerul justiției condus de Cătălin Predoiu și ministerul investițiilor condus de Marcel Boloș ar putea rămâne la liberali după rotativa premierilor prevăzută în luna mai, urmând ca transporturile și finanțele să rămână la PSD după ce Marcel Ciolacu va ajunge premier.