Actual Politică

Ministrul Justiţiei, demnitarul care vorbeşte public citând din surse neoficiale. Ieri a vorbit, azi şi-a cerut scuze

Ministrul Justiţiei, demnitarul care vorbeşte public citând din surse neoficiale. Ieri a vorbit, azi şi-a cerut scuze

După ce ieri a lansat în spaţiul public o informaţie, destul de gravă, astăzi ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu vine şi îşi cere scuze public. Ministrul Justiției a susținut miercuri într-un interviu pentru Europa FM că fostul polițist Dan Hosu, soțul fostei șefe DIICOT, Giorgiana Hosu, ar fi fost achitat de instanță în apel. Declarația sa este surprinzătoare, dat fiind că sentința definitivă e așteptată abia pe 7 februarie. Astăzi, a dat un comunicat prin care îşi cere scuze.

Ministrul Justiţiei, demnitarul care vorbeşte public citând din surse neoficiale. Ieri a vorbit, azi şi-a cerut scuze

În primă instanță, pe 24 septembrie 2020, Dan Hosu a fost condamnat la 3 ani de închisoare cu suspendare, potrivit sentinței Tribunalului București. El a fost condamnat pentru instigare la acces ilegal la un sistem informatic și instigare la folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității, și a fost achitat pentru corupție (trafic de influență și dare de mită), după ce instanța a anulat probele obținute de SRI pe mandat de siguranță națională ca urmare a unei decizii CCR.

Întrebat într-un interviu la Europa FM cum evaluează performanța șefilor de parchete, inclusiv a Giorgianei Hosu, care a demisionat după ce soțul a fost condamnat în primă instanță, Predoiu a spus: ”Și ulterior achitat. Am putea spune că doamna Hosu și-a dat demisia cu adevărat de onoare pentru o ipoteză care nu s-a realizat în final”.

Astăzi, ministrul Justiţiei a revenit şi a spus că a făcut o afirmație eronată şi trebuie corectată, de asemenea, public.

„În cadrul dialogului pe care l-am avut cu moderatoarea, am afirmat că soțul doamnei Giorgiana Hosu a fost achitat în cadrul unui proces, în realitate procesul nefiind definitiv judecat.

Eroarea comisă a fost fără intenție, de bună credință am crezut în adevărul celor afirmate, dar, regretabil, nu am verificat în prealabil informația pe care o aveam din surse neoficiale”.

Îmi asum confuzia creată involuntar, spune Predoiu, pe care o regret și prezint scuze publicului.

„Precizez că aparatul ministerului nu are nicio responsabilitate în vehicularea acestei informații eronate, culpa îmi aparține în întregime pentru că nu am verificat informația parvenită din surse neoficiale.

Bineînțeles, doresc să reafirm principiul independenței justiției, pe care l-am respectat în toată activitatea mea”, a mai adăugat ministrul Justiţiei.

Dan Hosu, fost șef al Serviciului de combatere a traficului cu migranți din cadrul Direcției de combatere a crimei organizate a IGPR, a fost trimis în judecată de DNA pe 6 februarie 2017 pentru trafic de influență, instigare la acces ilegal la un sistem informatic, instigare la folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității și dare de mită.