Social

Ministrul Muncii Marius Budăi vorbeşte despre pericolul ascuns din pensiile românilor

Ministrul Muncii Marius Budăi vorbeşte despre pericolul ascuns din pensiile românilor

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a declarat că nu ar putea trăi cu 1.700 de lei pe lună şi că acelaşi lucru i-a întrebat şi el pe reprezentanţii Comisiei Europene.

Ministrul Muncii, Marius Budăi vorbeşte despre pericolul ascuns din pensiile românilor care încasează salariul minim pe economie

În altă ordine de idei, Marius Budăi, ministrul Muncii, a dezvăluit şi pericolul ascuns din pensiile românilor care încasează salariul minim pe economie. „Dacă se vor ancora şi vor rămâne în această situaţie vor rămâne cu pensia minimă şi nu putem face nimic aici”, avertizează ministrul.

„Pentru bugetari le spun că am dat o majorare care s-a dat în primele luni ale anului şi, la fel ca şi la pensii, sunt în atenţia noastră, dar să nu uităm şi de diferențele de salarizare de la privat la stat şi să creăm totuși un echilibru. De altfel, legea salarizării a fost cuprinsă în PNRR.

Eu, Marius Budăi am convingerea că din cei 1.6 milioane de salariați cu salariu minim, nu toți au venituri la nivelul salariului minim. Mulţi dintre ei acceptă să ia 2 lei pe hârtie şi 5 lei în mână. Se va întoarce împotriva lor în momentul în care vor ajunge la pensie. Vor vedea că acea contribuție pentru pensie s-a plătit la cei doi lei nu la 5 lei.

Drept pentru care ministrul face apel la mediul privat să se aplece cu mare atenție asupra resursei umane pentru că noi deja suntem într-un deficit foarte mare de forță de muncă şi mai ales de forță de muncă calificată

„Vin şi se plâng că au lucrat 20-30 de ani şi au pensia minimă. Şi când te uiți în carnetul lor de muncă fie că au fost obligați de mediul privat să lucreze cu 3 ore, 4 ore sau în cel mai bun caz cu 8 ore la salariul minim”, a spus ministrul Muncii,  Marius Budăi.

Ministrul Muncii declară că nu poate trăi cu 1.700 de lei pe lună

 Ministrul Muncii, Marius Budăi, a declarat că nu ar putea trăi cu 1.700 de lei pe lună şi că acelaşi lucru i-a întrebat şi el pe reprezentanţii Comisiei Europene. Pensiile nu pot fi mărite diferenţiat, acest lucru fiind neconstituţional, şi din această cauză nu poate majora pensiile mici.

„Este neconstituţional şi nelegal să mărim pensiile diferenţiat pentru că am încălca principiul contributivităţii, dar pentru pensia minimă am majorat-o cu 25% de la 1 ianuarie. Pentru pensiile mici avem aceste măsuri care se vor aplica până la sfârşitul de an, din două în două luni, vor intra în vigoare din iunie, se vor face imediat cum există posibilitatea, plăţile, nu va exista să nu se plătească şi să fie prinsă şi luna iunie, indiferent când se va face plata. Suntem în perioada de discuţii cu Comisia Europeană, ne închidem pe majoritatea discuţiilor, deci nu există probleme aici”, a declarat Marius Budăi la Antena 3.

Ministrul Muncii a fost întrebat de un alt pensionar dacă ar putea trăi cu 1.700 de lei pe lună.

„Nu. Este aceeaşi întrebare pe care eu am adresat-o în deschiderea discuţiilor cu Comisia Europeană atunci când am justificat de ce strig de nebun, spuneau unii, că 9,4 nu este suficient.  Am întrebat tranşant, direct, ferm, fără niciun fel de ezitare, pensia minimă este 200 de euro, salariul minim este 300 de euro, dragii mei comisari, dragii noştri europeni, aţi putea trăi cu 200 sau 300 de euro pe lună? Au pus capul jos şi au recunoscut că nu ar putea trăi cu aceşti bani”, a răspuns Marius Budăi.