Actual

Ministrul Tánczos Barna răspunde dur acuzațiilor venite din Ungaria cu privire la „gunoaiele românești”

barna

Răspunsul ministrului Mediului a venit după ce trei politicieni maghiari, membri ai partidului de opoziție Jobbik au protestat în fața ambasadei României de la Budapesta cu saci de deşeuri comunale. Potrivit acestora, râurile din țara noastră transportă în Ungaria deșeuri de mai multe decenii.

Ministrul Tánczos Barna răspunde dur acuzațiilor venite din Ungaria cu privire la „gunoaiele românești”

Ministrul Mediului, Tánczos Barna a menționat că în prezent nu există o cantitate semnificativă de deşeuri transportate din râurile din România către Ungaria, și că astfel de „bătălii politice ieftine” nu trebuie să implice protecția mediului:

”Problema poluării râurilor este o problemă reală care trebuie combătută cu soluţii concrete. În ultimii doi ani, atât la nivel diplomatic, cât şi la nivelul specialiştilor din România şi Ungaria, am lucrat la găsirea acestor soluţii pentru a stopa fenomenul poluării râurilor transfrontaliere. Rezultatul: în prezent nu există o cantitate semnificativă de deşeuri transportate din râurile din România către Ungaria”, a transmis ministrul Mediului, într-o postare pe Facebook, informează News.ro.

Potrivit acestuia, prioritatea Ministerului Mediului este de a menține râurile curate, și din acest motiv, specialiştii de la Apele Române au dezvoltat o soluţie integrată pentru eliminarea deşeurilor plutitoare de pe cursurile de apă din vestul ţării. Anul trecut la Tulca a fost pus în funcţiune primul colector de deşeuri, iar anul acesta am inaugurat cel de-al doilea sistem la Oradea, instalat pe cursul Crişului Repede. Alte patru colectoare de deşeuri vor fi instalate anul aceste din totalul de zece astfel de sisteme.

Guvernul a adoptat Ordonanţa de Urgenţă care prevede că arderea, incendierea sau îngroparea deşeurilor constituie infracţiuni şi se vor pedepsi cu închisoare de la trei la cinci ani. În plus, am clarificat, în lege, definiţia abandonării deşeurilor, pentru care amezile se pot ridica la 20.000 de lei pentru persoane fizice şi 70.000 de lei pentru persoane juridice, menţionează Tánczos Barna.

”Am iniţiat campania Curăţăm România! pentru că dorim să schimbăm modul în care factorii de decizie şi cetăţenii se gândesc la gestionarea deşeurilor. În primele săptămâni ale campaniei Apele Române au organizat maim ult de 300 de acţiuni de ecologizare prin care au adunat mai mult de 131 de mii de kilograme de deşeuri de pe cursurile râurilor. Lucrăm la implementarea Sistemului de Garanţie-Returnare prin care încurajăm ca ambalajele să fie returnate în magazine şi să ajungă ulterior la reciclare”, mai spune Barna.