Actual Politică

Mircea Geoană consideră că „eşecul Schengen” arată că România e tratată ca o țară de mâna a doua

Mircea Geoană consideră că „eşecul Schengen” arată că România e tratată ca o țară de mâna a doua

Eșecul României de a intra în Spațiul Schengen încă o dovadă că  suntem tratați ca fiind o țară de mâna a doua, susţine Mircea Geoană, secretar general adjunct al NATO.

Mircea Geoană consideră că „eşecul Schengen” arată că România e tratată ca o țară de mâna a doua

Mircea Geoană a amintit că în decembrie 2004, împreună cu Vasile Pușcaș, „am fost la Bruxelles și am încheiat negocierile de aderare la Uniunea Europeană. Eu am semnat, cu mâna mea. Automat trebuia să intrăm în Schengen la cinci ani după aderarea în UE”.

Întrebat dacă sunt români care ne pun bețe în roate la nivel înalt, Mircea Geoană a spus: „Da. Avem un talent fantastic de a ne duce la Înalta Poartă să ne plângem”.

Mircea Geoană a vorbit despre aderarea României în Spațiul Schengen. Secretarul adjunct al NATO susține că ceea ce s-a întâmplat în 2022 arată că România este tratată ca fiind o țară de mâna a doua.

„Ce s-a întâmplat cu Schengen nu este o chestie în sensul că „mai stăm un pic la coadă”. Ce s-a întâmplat cu Schengen, de fapt, este ilustrarea faptului că suntem tratați ca fiind de mâna a doua, iar lumea nu mai suportă acest lucru. De aici vine mânia oamenilor. Nu vorbesc de mecanica, execuția problemei etc. Politic, tehnic putem discuta.

Românul a răbufnit și trebuie să spun că românul are dreptate să răbufnească pentru că sunt lucruri pe care noi le-am putea face mai bine ca țară, ca instituții etc”, a declarat Mircea Geoană în podcastul lui Damian Drăghici.

România trebuia să intre în Schengen la cinci ani după aderarea în UE

Secretarul adjunct al NATO  mai suține că „este dreptul nostru” să intrăm în Schengen deoarece automat trebuia să intrăm în Schengen la cinci ani după aderarea în UE.

Ni se cuvinte să intrăm în Schengen! Este dreptul nostru. Eu am negociat: în decembrie 2004, cu Vasile Pușcaș, am fost la Bruxelles și am încheiat negocierile de aderare la Uniunea Europeană. Eu am semnat, cu mâna mea. Automat trebuia să intrăm în Schengen la cinci ani după aderarea în UE, să nu mai avem MCV, să intrăm în zona euro, să avem mai multe coridoare europene. Coridorul 9 transversal prin Moldova românească a dispărut complet de pe hartă. De ce a dispărut? Cum a dispărut?!.

„Am semnat clar: la cinci ani după aderarea în Uniunea Europeană, trebuia să nu mai avem MCV! Am semnat și să aderăm în Schengen! Și pentru zona euro!”, a subliniat Mircea Geoană.