Actual Politică

Mircea Geoană: „Schengen este picătura care a făcut ca paharul frustrării să se verse”

Mircea Geoană: „Schengen este picătura care a făcut ca paharul frustrării să se verse”

România nu mai trebuie să accepte „să fie la periferia Europei”, a declarat secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană. Potrivit spuselor sale, nemulțumirea vine în contextul în care România îndeplinea de 11 ani criteriile tehnice Schengen și nu a fost primită, iar aplicarea pentru aderarea la OCDE, demers care, de asemenea, nu s-a concretizat nici până în prezent, a fost începută încă din 2004.

Mircea Geoană: Schengen este picătura care a făcut ca paharul frustrării să se verse

„Pentru mine, ca om care și-a dedicat viața integrării euroatlantice, această izbucnire de mânie și de frustrare din jurul Schengen nu este decât picătura care a făcut să se verse un pahar umplut mai demult. N-am negociat niciodată să fim, după 11 ani, după momentul în care trebuia să intrăm automat în Schengen, încă la ușile acestei zone. Tot în 2004, am aplicat pentru aderarea la OCDE, încă nu s-a întâmplat. Am vorbit de aderarea la zona euro, nu avem un plan serios”, a spus Mircea Geoană.

El a adăugat că statul român trebuie să își apere interesele folosind toate instrumentele.

„Puterea și opoziția trebuie să lucreze pe marile proiecte naționale mână în mână”, a spus Geoană, care a cerut „să terminăm cu mersul, cu pârâtul la Înalta Poartă”, pentru că „ne face rău, nu ne face cinste”.

„Trebuie să încercăm să ne reîncărcăm cu ambiția unei țări care nu mai trebuie să accepte să fie la periferia Europei, ci în centrul ei. Pentru asta e nevoie și de leadership, e nevoie și de fiecare dintre noi”, a mai afirmat Mircea Geoană.

Aderarea României la Schengen a fost blocată pe 8 decembrie de Austria, care a votat împotrivă în cadrul Consiliului JAI. Olanda a votat și ea contra României, dar a precizat că s-a opus, de fapt, aderării Bulgariei, candidatura celor două țări fiind analizată la pachet. În acelaşi timp, Croaţia a primit undă verde să adere la Schengen de la 1 ianuarie 2023.