Social

Mitropolitul român din Cernăuți îi dă o lecție de credință patriarhul Kiril. Înainte, erau în aceeași „tabără”

Mitropolitul român din Cernăuți îi dă o lecție de credință patriarhul Kiril. Înainte, erau în aceeași „tabără”
Youtube

Etnic român, mitropolitul Longhin din Bănceni, în apropiere de Cernăuți, a fost de multe ori criticat dur pentru afilierea sa față de biserica rusă și pozițiile sale anti-ucrainene.

A fost un aspru oponent al mobilizării tinerilor pentru războiul din 2014 din Donbas și a contestat dur decizia Patriarhiei Constantinopolului de a oferi dreptul de autocefalie Bisericii Ucrainene. Totuși, recent, și-a schimbat radical poziția, printr-o predică ironică despre patriarhul Kiril al Moscovei și Întregii Rusii.

“Mulțumim pentru blagolsoviri. Pentru că mor oameni și curge sânge. Pentru că ne bombardați bisericile și mănăstirile. Pentru că ne mor preoții și monahii. Mulțumesc, Preasfințite pentru această „mare și importantă” binecuvântare pentru sânge. Aceasta este lipsa de Dumnezeu. Ne este foarte dureros, frați și surori, că atunci când noi stăm în genunchi și îi rugăm pe toți să oprească vărsările de sânge, ei blagoslovesc războiul”, a spus ierarhul.

Cineva va trebui să răspundă pentru crime…

Ulterior, ÎPS Longhin i-a adus aminte Patriarhului că pentru orice faptă de pe pământ va trebui să răspundă în fața lui Dumnezeu: „Cineva va trebui să răspundă pentru aceste vărsări de sânge, pentru lacrimile mamelor sau a copiilor care au rămas orfani. Va trebui să răzpundeți voi, cei care blagosloviți acest război și vărsările de sânge. Trebuie să înțelegeți că veți răspunde în fața lui Dumnezeu, și nu în fața oamenilor, pentru fiecare lacrimă de mamă, pentri fiecare mormânt proaspăt. Veți răspunde în fața lui Dumnezeu. Pentru așa ceva, nu există iertare. Ați rănit întreaga comunitate ortodoxă ucraineană. Ne-ați provocat o durere fără capăt. Nu căutați pretexte”, a mai spus înaltul prelat.

Are în grijă 400 de copii orfani

Mitropolitul Longhin este întemeietorul și starețul complexului monahal de la Bănceni care pe lângă mănăstirea cu același nume, găzduiește unul dintre cele mai mari orfelinate din Ucraina. Peste 400 de copii orfani, mulți dintre care sunt cu nevoi speciale, sunt găzduiți aici. Părintele Longhin a înfiat peste 30 dintre ei, iar restul se află sub tutela sa. După începutul agresiunii militare ruse, ÎPS Longhin s-a implicat direct în gestionarea crizei refugiaților, găzduind la mănăstirea Bănceni peste 1500 de persoane din toate zonele de conflict și a criticat deschis agresiunea rusă din Ucraina.

Având în vedere că și Biserica Ortodoxă Română a avut o poziție similară împotriva războiului, prin vocea purtătorului de cuvânt Vasile Bănescu, unii analiști se întreabă în ce măsură mitropolitul Longhin ar putea deveni un punct de legătură între statul român, BOR și comunitatea românească din Bucovina de Nord.