Actual International

Merkel apără “moștenirea” rusească: “Nu avem pentru ce să ne scuzăm”

Merkel apără “moștenirea” rusească: “Nu avem pentru ce să ne scuzăm”
Arhivă

În primul interviu de la sfârșitul mandatului său în decembrie, fostul cancelar Angela Merkel scoate în evidență legăturile comerciale cu Rusia și importanța diplomației.

Nimic de scuzat

Fostul cancelar german Angela Merkel și-a apărat situația cu privire la Rusia, spunând că nu are „nimic pentru care să-și ceară scuze”, chiar dacă invazia Moscovei în Ucraina aruncă o umbră asupra moștenirii ei. Merkel a insistat că nu a fost naivă în relațiile cu președintele rus Vladimir Putin, pe care l-a întâlnit în mod regulat în cei 16 ani de mandat.

„Diplomația nu este greșită doar pentru că nu a funcționat”, a spus femeia în vârstă de 67 de ani în primul ei interviu important de când și-a încheiat mandatul în urmă cu șase luni. Ea și-a amintit de sprijinul pe care l-a avut pentru sancțiunile economice împotriva Rusiei în legătură cu anexarea Crimeei din 2014 și eforturile germano-franceze de a menține în viață procesul de pace de la Minsk pentru Ucraina.

„Nu trebuie să mă învinuiesc pentru că nu m-am străduit suficient”, a spus fostul cancelar conservator. „Nu văd de ce ar trebui să spun „a fost greșit” și de aceea nu am de ce să-mi cer scuze.

De asemenea, ea i-a mai spus jurnalistului Der Spiegel Alexander Osang, că respinge criticile conform cărora a greșit blocând Ucraina să adere la NATO în 2008, argumentând că Ucraina era prea divizată în acel moment și că Putin ar fi văzut aderarea ca pe o „declarație de război”.

„Nu era Ucraina pe care o cunoaștem astăzi… Țara nu era stabilă, era plină de corupție”, a spus ea, lăudându-l pe președintele Volodymyr Zelenskyy pentru conducerea sa în timpul războiului.

Merkel a susținut că acordurile de pace de la Minsk din 2014-2015, văzute la acea vreme drept cea mai bună modalitate de a pune capăt luptei din estul Ucrainei dintre separatiștii pro-ruși și soldații ucraineni, au „adus puțin calm” și au dat Ucrainei timp să se dezvolte ca democrație. și să-și întărească armata, a spus ea.

„Curajul și pasiunea cu care luptă pentru țara lor sunt foarte impresionante”, a adăugat Merkel.

Eșecul Occidentului

Merkel, o vorbitoare fluentă de limbă rusă, și-a apărat și politica de susținere a comerțului cu Rusia, spunând că Europa și Rusia sunt vecine și nu se pot ignora reciproc. Ea a spus că s-a confruntat cu numeroase întrebări despre fosta Uniune Sovietică de-a lungul timpului petrecut în funcție, dar nu a fost niciodată posibil să se pună capăt Războiului Rece.

„Pur și simplu nu am reușit să creăm o arhitectură de securitate pentru a preveni acest lucru”, a declarat ea.Nu există „nici o justificare” pentru războiul „brutal” și ilegal de agresiune al lui Putin, a spus ea, adăugând că președintele rus a făcut „o mare greșeală”.Vrea să distrugă Europa”, a avertizat ea, susținând că „Este foarte important ca Uniunea Europeană să rămână unită acum.