International

Mobilizare generală în Ucraina. Zelenski extinde legea marțială până pe 23 august, după rezistența eroică a ucrainenilor

zelenski

Încă de la începutul războiului, Volodimir Zelenski a semnat un decret a legii marțiale. Aceasta prevede ca bărbații ucraineni cu vârste cuprinse între 18 și 60 de ani să nu părăsească teritoriul țării și să lupte împotriva rușilor. Astfel, milioane de femei cu copii au fugit din calea războiului, lăsându-și în urmă soții, tații și frații care luptă pentru eliberarea Ucrainei.

Parlamentul Ucrainei a votat duminică extinderea legii marţiale şi a mobilizării generale cu 90 de zile, până în 23 august, după ce joi preşedintele Volodimir Zelenski a semnat un decret în acest scop.

Mobilizare generală în Ucraina. Zelenski extinde legea marțială până pe 23 august, după rezistența eroică a ucrainenilor

Parlamentul Ucrainei a votat duminică extinderea legii marţiale şi a mobilizării generale cu 90 de zile, până în 23 august, după ce joi preşedintele Volodimir Zelenski a semnat un decret în această privinţă.

Zelenski a declarat că Rusia, care a declanşat invazia în Ucraina pe 24 februarie, încă mai caută o „armă minune” cu care să-şi atingă obiectivele, ceea ce arată „eşecul total al acestei operaţiuni şi teama (Moscovei) de a-şi recunoaşte greşelile”.

„Toată lumea a văzut în ce mod Rusia luptă în acest război. Cu recruţi fără experienţă pe care îi aruncă în luptă drept carne de tun. Cu hoţi, care văd pentru prima dată aparate electrocasnice într-o ţară străină (…) Cu bombe cu fosfor interzise, utilizate pentru a incendia şcoli şi imobile simple de locuit”, a afirmat şeful statului ucrainean.

El a insistat că aceasta demonstrează că ruşilor „le este frică să admită că au fost comise greşeli catastrofale la cele mai înalte niveluri de stat şi militar ale Rusiei”.

„În consecinţă, vor veni cu din ce în ce mai multe ‘arme minune’ pe măsură ce Forţele armate ucrainene şi toţi apărătorii noştri eliberează pământul nostru pas cu pas”, a spus Zelenski.

Legea marțială se pune în aplicare atunci când o țară se află în tulburări sociale majore, într-o perioadă de criză profundă sau în stare de război.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a acuzat Rusia că blochează exportul a 22 de milioane de tone de produse alimentare

Liderul de la Kiev atrage atenția că, dacă porturile nu vor fi deblocate cât mai repede, multe țări se vor confrunta cu o criză alimentară, relatează CNN.

Comunitatea mondială trebuie să ajute Ucraina să deblocheze porturile maritime, altfel criza energetică va fi urmată de o criză alimentară și multe alte țări se vor confrunta cu ea, a avertizat Zelenski, în cadrul unei declarații de presă.

„Rusia a blocat aproape toate porturile și toate oportunitățile maritime de a exporta alimente – cerealele noastre, orzul, floarea-soarelui și altele. O mulțime de lucruri.

El a adăugat că o modalitate de deblocare a porturilor ar fi prin intermediul unei soluții militare, care ar implica procurarea de noi arme de la aliați.

„Va fi o criză în lume. A doua criză după cea energetică, care a fost provocată de Rusia. Acum va crea o criză alimentară dacă nu deblocăm rutele pentru Ucraina, nu ajutăm țările din Africa, Europa, Asia, care au nevoie de aceste produse alimentare”, a afirmat Zelenski, potrivit The Guardian.

Totodată, Zelenski a acuzat Moscova că „fură treptat” produse alimentare din Ucraina și încearcă să le vândă.