International

Volodimir Zelenski cere discuții reale privind aderarea Ucrainei la UE. Stimulent pentru lupta împotriva Rusiei

volodimir zelenski nato

Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei, a transmis joi liderilor Uniunii Europene adunați la Bruxelles că începerea „negocierilor reale privind aderarea Ucrainei” la UE este vitală pentru a motiva poporul lor în confruntarea cu Rusia, conform DPA.

„Ucrainenii trebuie să vadă că UE se apropie,” a subliniat Zelenski. Aprobarea planului privind negocierile de aderare ar putea sprijini în mod semnificativ poporul ucrainean. Mai mult, ar transmite un semnal corect întregii Europe, a adăugat el în intervenția sa prin videoconferință.

În decembrie trecut, statele membre ale UE au decis să înceapă negocierile de aderare cu Ucraina. Discuțiile sunt condiționate de aprobarea „cadru de negociere” propus de Comisia Europeană în 12 martie. Aceasta  stabilește modalitatea de desfășurare a dialogului. Zelenski a apreciat eforturile UE de a spori producția de armament și a mulțumit pentru sprijinul acordat Kievului.

Preșînsă mai multe sisteme de apărare aeriană și artilerie, precum și o liberalizare mai mare a comerțului pentru Ucraina.

El a menționat, de asemenea, importanța cerealelor și a zahărului ucrainean pentru țările UE, subliniind impactul acestora în sectorul agricol din Spania, Italia și România.

În contextul protestelor fermierilor europeni față de concurența „neloială” din partea Ucrainei, Comisia Europeană a propus măsuri de simplificare a politicii agricole comune (PAC) pentru a reduce povara administrativă pentru fermieri și a retras o propunere privind reducerea utilizării pesticidelor, respectiv obiectivele privind reducerea emisiilor din agricultură, scrie Agerpres.