International

Olena și Volodimir Zelenski, împreună lângă sicriu. Imagini impresionante

Olena și Volodimir Zelenski, împreună lângă sicriu. Imagini impresionante

Prima apariție publică a cuplului Olena și Volodimir Zelenki, semnalată de toată lumea, a avut loc  marți, 17 mai 2022, la funerariile fostului președinte al Ucrainei, Leonid Kravciuk. Evenimentul a avut loc la Ucrainski Dim (Casa Ucrainei), un edificiu circular, înalt, cu pereți puternici din beton și vitralii frumos colorate.

Prima apariție publică, Olena și Zelenski, la funerariile fostului președinte al Ucrainei

Leonid Kravciuk, primul președinte al Ucrainei independente post-sovietice, a decedat în urmă cu o săptămână, la vârsta de 88 de ani. Oficialul ucrainean fost înmormântat, după ce a fost i-a fost adus un ultim omagiu, în centrul Kievului.

Actualul şef al statului ucrainean, Volodimir Zelenski, a participat la funeralii alături de soţia sa. Zelenski a depus un buchet de flori albe, roz şi violet lângă sicriul acoperit cu drapelul galben-albastru al Ucrainei, transmite agora.md.

Cei doi au păstrat un moment de reculegere, imediat ce au ajuns lângă catafalcul care a fost păzit, permenent, pe perioada staționaării în respectiva locație, de o gardă militară de onoare, îmbrăcată sobru, în ţinută de gală.

Zelenski și Prima Doamnă a Ucrainei au fost însoțiți de primarul capitalei Kiev, Vitaly Klitschko. Olena a declarat anterior că se află într-un loc secret, departe de soțul ei, alături de cei doi copii, singura legătură posibilă între membrii familiei fiind una telefonică.

Leonid Kravciuk a fost presedinte din 5 septembrie 1991 până la demisia sa din 19 iulie 1994. Președintele Zelinski l-a descris pe Kravciuc ca fiind un om înțelept, care a condus țara în primii ani haotici ai independenței.

”Fostul președinte al Ucrainei Leonid Kravciuk a murit în plină invazie rusă a țării”, a scris primarul Kievului, Vitali Kliciko, pe contul său de Telegram.

Deputatul ucrainean Dmitri Razumkov a spus că Kravciuk, care a ocupat funcția de președinte între 1991 și 1994, a fost „o figură care a stat la originile statului ucrainean modern”, transmite HotNews.

Consilierul prezidențial ucrainean Anton Gerașcenko a scris pe Twitter că Kravciuk este „o figură istorică și a jucat un rol important în ca Ucraina să devină independentă în mod pașnic”.

La 4 mai a decedat si primul presedinte al Belarusului independent, Stanislav Suskevici, la varsta de 87 de ani. Conform mai multor surse media, el a murit după ce a fost extrem de slăbit, în urma COVID-19, de care s-a imbolnavit in martie.

Foto: Twitter