Actual

Modificări importante pentru pensionarii din armată şi poliție. Ce prevede noul proiect depus în Parlament

Modificări importante pentru pensionarii din armată şi poliție. Ce prevede noul proiect depus în Parlament

Militarii, polițiștii și funcționarii publici cu statut special care își desfășoară activitatea în condiții deosebite s-ar putea pensiona mai devreme decât o fac în prezent. Inițiativa legislativă prevede că pensiile polițiștilor și funcționarilor care lucrează în condiții de muncă deosebite vor beneficia de reducerea vârstei standard de pensionare cu 4 luni la fiecare an.

Modificări importante pentru pensionarii din armată şi poliție. Ce prevede noul proiect depus în Parlament

Polițiștii care lucrează în grupa a II-a de muncă vor beneficia de o reducere a vârstei de pensionare de 4 luni în fiecare an și nu la 6 ani, cum se întâmpla până acum.

În prezent, polițiștii și militarii care lucrează în condiții deosebite beneficiază de o reducere a vârstei de pensionare după 6 ani de activitate împliniți. După 6 ani împliniți, militarii și polițiștii primesc o reducere de 1 an, apoi, etapizat, câte 3 luni pe an.

La 28 iunie, Consiliul Economic și Social a avizat favorabil acest proiect de lege înregistrat la Senat.

Trebuie făcută precizarea că, pentru a se aplica, proiectul de lege trebuie să fie adoptat de Parlament, promulgat de președintele Klaus Iohannis și publicat în Monitorul Oficial.

Reprezentanții Sindicatului de Poliție Sidepol sunt de părere că proiectul de lege are rolul de a repara unele disfuncționalități.

„La creionarea proiectului legislativ s-a avut în vedere necesitatea modificării actualei prevederi care statuează că militarul, polițistul sau funcționarul încadrat în grupa a II-a de muncă beneficiază de reducerea vârstei standard doar dacă a lucrat minim 6 ani, iar în continuare peste această vechime va beneficiat de 3 luni pentru fiecare an lucrat.

De altfel acest proiect are și un rol reparator în concordanță cu sistemul civil de pensii care, în urma ultimelor modificări, prevede că pentru persoanele cu drept de pensie care au realizat stagiul de cotizare în condiții deosebite (grupa a II-a) se reduce vârsta standard cu 4 luni la fiecare an lucrat, fără a impune condiția cotizării a minim 6 ani pentru a fi posibilă această reducere”, au transmis reprezentanții Sidepol.