Diverse

Moldova este pregătită pentru controlul vamal unic, cu România, și o singură oprire. Unde vor fi instalate șase birouri mobile

Moldova este pregătită pentru controlul vamal unic, cu România, și o singură oprire. Unde vor fi instalate șase birouri mobile

Un eveniment mult așteptat, ani la rând, de zeci, sute și mii de oameni care tranzitează, zilnic, granițele României cu Republica Moldova, într-un du-te-vino continuu, zi și noapte, 24 din 24. În premieră, în sfârșit, vom vedea și primul punct comun de trecerea a frontierei, a celor două state. Cum arată acesta și cine a ajutat la înființarea lui, astăzi, în cele ce urmează.

Moldova este pregătită pentru controlul vamal unic, cu România, și o singură oprire. Unde vor fi instalate șase birouri mobile

Șase birouri mobile donate au fost donate Serviciului Vamal de către USAID, joi, 8 septembrie 2022, în cadrul unei ceremonii oficiale, care a avut loc la Postul vamal Leușeni. La eveniment au participat conducerea Serviciului Vamal, ambasadorul SUA în Republica Moldova, Kent D. Logsdon și reprezentanți ai comunității de afaceri din țara de peste Prut.

Cu ajutorul noilor spații de lucru, complet autonome și mobile, oferite de USAID Moldova, Guvernul Moldovei, prin intermediul Serviciului Vamal, este gata din punct de vedere logistic să demareze în scurt timp controlul cu o singură oprire pentru a fluidiza exportul și tranzitul de mărfuri la frontiera cu UE (România), în condițiile actuale de criză legată de timpii uriași de așteptare.

Cum arată birourile mobile

Birourile mobile donate de USAID Moldova sunt similare cu containerele intermodale standard cu dimensiuni de 6 x 2.,4 m, ceea ce permite transportarea lor cu camioane marfare obișnuite. Acestea sunt izolate fonic și termic, au iluminat interior performant și sistem de electrificare care permit racordarea simplă la rețea.

Interiorul este amenajat cu 4 posturi de lucru în format de ghișeu, complet mobilate și dotate cu echipamentele necesare, inclusiv calculatoare, imprimante, seifuri și minimul necesar de confort, inclusiv echipamente de aer condiționat și frigidere. Dotarea modernă de care beneficiază acestea permite utilizarea birourilor atât pe timp de vară, cât și de iarnă.

Reprezentanții Serviciului Vamal din Moldova susțin că, după ce va începe activitatea birourilor, timpul de așteptare în posturile vamale se va reduce considerabil, relatează moldova.europalibera.org.

Pentru facilitarea traficului și reducrerea timpilor mari de așteptare, containerele birouri vin să rezolve problema. Foto: unica.md

Actualmente, la frontiera Republicii Moldova cu România încă se mai se formează cozi uriașe din cauza transporturilor sezoniere de produse agricole, dar și din cauza războiului din Ucraina, care a dus la intensificarea fluxului de mărfuri în tranzit din și spre Ucraina.

Foto: realitatea.md