Diverse

În plină vară, moldovenii se pregătesc de Revelion. Cutii ticsite cu decorațiuni de Crăciun luate la ”bani mărunți” în Vamă

În plină vară, moldovenii se pregătesc de Revelion. Cutii ticsite cu decorațiuni de Crăciun luate la ”bani mărunți” în Vamă
Foto: realitatea.md

Vara sanie și iarna căruță. Probabil așa au gândit cei care au ticsit mașina aflată în tranzit, cu mii de podoabe pentru bradul de Crăciun.

În plină vară, moldovenii se pregătesc de Revelion. Cutii ticsite cu decorațiuni de Crăciun luate la ”bani mărunți” în Vamă

Moldovenii par să se pregătească de Revelion încă din august, lună cunoscută în popor ca fiind luna lui ”cuptor”. Vameșii moldoveni au descoperit, într-un microbuz care venea din Italia, zeci de cutii ticsite cu decorațiuni tematice de Crăciun.

Funcționarii de la Leușeni au verificat minuțios mijlocul de transport. Șoferul transporta colete neînsoțite și pasageri, iar responsabilii au recurs la verificări amănunțite și au luat fiecare colet în parte la ”bani mărunți”.

Micobuzul plin cu ”jucării” de Crăciun, pentru că așa numesc moldovenii decorațiunile pentru brad – ”jucării”. Colaj foto: realitatea.md

Ce spun oamenii legii

În urma controlului fizic al bagajelor pasagerilor și coletelor neînsoțite, a fost depistat un lot comercial de jucării pentru brad. De asemenea, cutiile din microbuz mai conțineau și un lot comercial de produse de igienă personală.

Produsele nu au fost declarate. Marfa a fost ridicată, iar investigațiile continuă. Serviciul Vamal a anunțat, printr-un comunicat media, că proprietarul bunurilor  urmează să fie sancționat potrivit legilor în vigoare ale statului vecin.

Statistica la trecerea frontierei Republicii Moldova

Luni, 8 august, Inspectoratul General al Poliției de Frontieră al MAI RM, printr-un comunicat emis spre difuzare redacției Infoactual, ne informa care este statistica ultimelor zile, inclusiv cele de weekend.

În punctele de trecere a frontierei de stat a Republicii Moldova, fluxul de persoane a constituit 65 276 traversări, un număr mai mare fiind consemnat pe sensul de intrare în Republica Moldova – 36 037 traversări persoane.

✔️ Mai multe traversări au fost ale cetățenilor străini – 35 653, iar traversările cetățenilor moldoveni au constituit 29 623.

✔️ Cea mai ”activă” frontieră a fost cu România – 40 491 traversări, iar 14 353 treceri au fost semnalate în punctele de trecere situate la granița moldo – ucraineană și alte 10 432 – frontiera aeriană.

✔️ Cele mai tranzitate puncte de trecere a frontierei rămân a fi:

PTF Leușeni – 15 914 traversări persoane;

PTF Aeroportul Chișinău – 10 432 traversări persoane;

PTF Sculeni – 8 947 traversări persoane;

PTF Cahul – 6 405 traversări persoane;

PTF Giurgiulești – Galați – 4 019 traversări persoane;

PTF Otaci – 3 980 traversări persoane;

PTF Costești – 3 724 traversări persoane;

🇺🇦 Cu referință la traversarea frontierei de către cetățenii Ucrainei, a fost consemnat un număr total de 10 433 treceri, dintre care 5 142 pe direcția intrare în Republica Moldova. Totodată, numărul de 1 794 au constituit trecerile minorilor ucraineni.

➡️ În 24 de ore, polițiștii de frontieră au înregistrat următoarele fapte:

– o trecere ilegală a frontierei de stat;

– șapte persoane au încălcat regimul punctelor de trecere și cel al zonei de frontieră;

– un caz de transport ilegal de bunuri;

– doi cetățeni străini au încălcat termenul de ședere pe teritoriul R. Moldova;

– șapte încălcări privind regulile de folosire a vinietei;

– două mijloace de transport au fost identificate cu consemn;

La această oră se atestă flux moderat de mașini, însă unul continuu, în PTF Leușeni. Restul punctelor de trecere a frontierei înregistrează valori normale de trafic. Rămâne valabilă recomandarea Poliției de Frontieră a Republicii Moldova: să se diversifice alegerea punctelor de trecere pentru a nu supraîncărca, doar pe unele trasee, circulația persoanelor, mărfurilor și automobilelor.