International

Moldovenii „se tem” că rușii opresc din clipă în clipă robinetul de gaz

Moldovenii „se tem” că rușii opresc din clipă în clipă robinetul de gaz
Foto: Facebook/factura de gaz Rep. Moldova

Panica legată de distribuția gazului s-a instalat și în Republica Moldova. Moldovagaz își roagă „insistent” consumatorii să achite la timp facturile primite pentru consumul curent de gaze naturale. Mai mult, cetățenii sunt îndemnați să examineze posibilitatea achitării în avans pentru gazele naturale care urmează a fi consumate în lunile ce urmează.

Moldovenii ”se tem” că rușii opresc din clipă în clipă robinetul de gaz

Acest fapt îi va permite SA Moldovagaz să-și execute obligațiunile financiare contractuale față de furnizorul extern de gaze naturale și astfel să fie asigurată furnizarea neîntreruptă a gazelor naturale în Republica Moldova”, scrie Moldovagaz într-un comunicat.

Potrivit obligațiilor contractuale de plată asumate față de concernul rus Gazprom, Moldovagaz trebuie să achite plata integrală, până la data de 20 a lunii de gestiune, a contravalorii gazelor naturale consumate în luna precedentă și 50% din valoarea gazelor naturale contractate pentru luna curentă, scrie NewsMaker.

Prețul calculat pentru luna mai este de 910 USD.

Modovenii trăiesc cu teama, de pe-o zi pe alta, că rușii opresc robinetul de gaz. În luna aprilie, ei erau deja anunțați, pe toate canalele media, că de la 1 mai nu vor mai avea gaz.

Rusia a dublat prețul gazelor naturale în luna aprilie

Rusia a dublat prețul gazelor naturale pentru Republica Moldova în luna aprilie, a anunțat președintele Consiliului de Administrație al companiei Moldovagaz, Vadim Ceban.

Republica Moldova va plăti în luna aprilie un preţ de 1.193 de dolari pentru o mie de metri cubi de gaze naturale livrate de Rusia. Comparativ, în luna martie, Republica Moldova a plătit un preţ de 547,26 de dolari pentru fiecare mie de metri cubi de gaze naturale livrate de Rusia.

În luna octombrie 2021, MoldovaGaz şi Gazprom au prelungit pentru încă cinci ani acordul de furnizare de gaze naturale.

În conformitate cu prevederile noului contract, Gazprom cere ca plata pentru gazele naturale livrate să fie făcută în avans până la data de 20 a fiecărei luni. Tot potrivit termenilor contractului, preţul este stabilit în fiecare lună şi depinde de preţurile spot la gaze naturale şi petrol.

Același oficial de la Chișinău, Vadim Ceban, spunea, încă de luna trecută  că de la 1 mai 2022, Moldovagaz va plăti Gazprom numai în ruble sau euro, în condiţiile în care anterior a plătit şi în dolari americani.