Actual International

Moscova ridică tonul la România. „Spuneți poporului vostru și lumii întregi cum stau cu adevărat lucrurile. Nu vă fie frică”

Moscova ridică tonul la România. „Spuneți poporului vostru și lumii întregi cum stau cu adevărat lucrurile. Nu vă fie frică”

În ziua în care Ministerul Apărării Naţionale a solicitat aprobarea prealabilă a Parlamentului pentru achiziţia a trei sisteme de aeronave fără echipaj uman la bord Bayraktar TB2, iar Birourile permanente reunite au aprobat cererea, ministrul de externe de la Moscova a cerut României să „recunoască totul” cu privire la livrările de armament pe care Bucureștiul le-ar trimite Ucrainei.

Moscova ridică tonul la România. Spuneți poporului vostru și lumii întregi cum stau cu adevărat lucrurile. Nu vă fie frică

Ministerul de Externe de la Moscova cere României să „recunoască totul” cu privire la livrările de armament pe care Bucureștiul le-ar trimite Ucrainei, susținând că Rusia „știe acum” ce înseamnă ajutoarele umanitare acordate de țara noastră statului vecin. Declarațiile vin din partea purtătoarei de cuvânt a lui Serghei Lavrov.

Într-un briefing cu presa susținut miercuri, purtătorul de cuvânt a ministerului de Externe de la Moscova, Maria Zaharova a afirmat că: „o agenție română de știri a relatat recent despre o conversație telefonică între ministrul român al Apărării Naționale Vasile Dîncu și omologul său ucrainean Oleksii Reznikov, care și-a exprimat recunoștința pentru al cincilea pachet de ajutor militar românesc pentru Ucraina, recent aprobat”.

Ministerul Apărării de la București nu a anunțat vreo nouă conversație între cei doi miniștri, cu atât mai puțin un „pachet de ajutor militar” pentru Ucraina, nefiind clar la ce se referă Maria Zaharova.

De asemenea, oficialii de la București au subliniat în mod repetat că poziția României este să nu dezvăluie ajutoarele militare trimise Ucrainei.

În schimb,MApN a anunțat într-un comunicat postat pe site-ul ministerului că Vasile Dîncu s-a întâlnit miercuri la București cu ministrul adjunct al apărării de la Kiev, Denys Sharapov.

Este posibil ca Zaharova să facă o confuzie între cei doi oficiali de la Kiev însă comunicatul publicat de MApN nu face nicio referire la livrarea de arme către Ucraina.

Cu toate acestea, purtătorul de cuvânt a ministerului rus de Externe a susținut că „al cincilea pachet” de ajutor militar pe care Bucureștiul l-ar fi aprobat include „arme de calibru mic, muniții și componente pentru echipament militar”.

„Aceasta este prima oară când s-a aflat atât de explicit și public, deși anterior pe platformele social media au apărut înregistrări video care arată folosirea unor obuze fabricate în România de către forțele armate ucrainene”, și-a continuat ea discursul în fața jurnaliștilor ruși.

Maria Zaharova spune că este „clar” ce înseamnă ajutorul umanitar acordat de România Ucrainei

Ea a mai spus că „Bucureștiul evită publicitatea legată de aceste subiecte, preferând să le spună românilor și opiniei publice internaționale doar despre sprijinul ‘umanitar’ acordat Ucrainei. Este clar acum ce înseamnă ‘umanitar’”, a acuzat ea.

„Autoritățile române simt evident un disconfort moral legat de îndeplinirea directivelor NATO de a trimite tot mai multe transporturi mortale, dându-și seama de consecințele reale ale acestei politici motivate de ideologie. În locul acestei rușini false, ei ar trebui să recunoască totul”, a mai spus Zaharova.

„Spuneți poporului vostru și lumii întregi cum stau cu adevărat lucrurile. Nu vă fie frică. Trimiterea repetată de arme naționaliștilor ucraineni cu care să lupte împotriva propriului popor nu face decât să prelungească conflictul (în caz că Bucureștiul nu știe asta) și duce la mai multe victime”, a mai spus ea.

„Cei care fac asta împărtășesc responsabilitatea cu regimul naționalist de la Kiev pentru crimele, sângele și suferința pe care doar le vor înmulți. Dacă oficialii români cred că toate acestea sunt irelevante, este opinia lor. Dar ar fi frumos să împărtășească niște ‘dezvăluiri’ despre aceste transporturi. Ce trimit ei regimului de la Kiev?”, a continuat aceasta, potrivit Playtech.ro.

Ce a susținut Iohannis în urmă cu cinci luni

În luna aprilie, președintele Klaus Iohannis menționa că nu este bine să fie făcute „declaraţii publice îndelungate” pe această temă.

„Evident, ajutorul militar este şi el transmis către Ucraina de către NATO, un lucru, de altfel, foarte bun. Nu cred, însă, că este foarte bine să facem declaraţii publice îndelungate cu privire la ce face o ţară sau alta concret în acest domeniu”.

Întrebat despre discrepanța între comunicarea României și a țărilor vecine care au anunțat public ce ajutor au trimis Ucrainei, liderul de la Cotroceni a explicat că „asta este abordarea noastră, fiindcă suntem vecini direcți cu Ucraina și credem că așa este mai bine pentru noi”.