Politică

Năstase nu a renunțat ușor la fotoliul de premier al Romaniei. A fost forțat să o facă

Năstase nu a renunțat ușor la fotoliul de premier al Romaniei. A fost forțat să o facă

Emisiunea “40 de intrebari cu Denise Rifai”, difuzata de Kanal D, a fost un prilej de descărcare emoțională a lui Adrian Năstase. Fostul politician a oferit însa o informatie nouă legată de condamnarea sa la închisoare.

Adrian Nastase a fost eliminat din politică în timpul mandatului lui Traian Basescu, iar acesta a dezvăluit cine a dat ordinul pentru condamnarea fostului politician social-democrat. Din informațiile oferite, Florian Coldea a fost cel care s-a ocupat de aceasta operațiune.

În emisiunea moderată de Denise Rifai, Adrian Nastase a relatat întâlnirea pe care a avut-o cu Traian Basescu. Acesta spune că Băsescu s-a disculpat, susținând că nu are nicio legătura cu dosarele in care fostul premier al României.  Generalul Florian Coldea fiind de fapt cel care i-a înaintat dosarele respective.

Raportul trebuia prezentat înainte de al doilea tur de scrutin

Denise Rifai l-a întrebat pe fostul premier al României de ce nu îl agrează pe Traian Basescu.

E o întrebare la care îmi este greu sa raspund. Dar să încerc o formula: eu consider ca el a fost în spatele condamnărilor mele, și a avut lipsa de fairplay, după ce eu am avut fairplay-ul necesar și am dat o declarație în care deși aveam mari îndoieli nu am cerut renumărarea voturilor (n.r. – după alegerile prezidențiale din 2004), în care am spus că sper că el să fie președinte pentru cele două Românii, pentru că practic avusesem voturile împărțite. Fusese șmecheria cu listele suplimentare care au fost introduse numai în al doilea tur de scrutin, fusese povestea cu cozile de la Gara de Nord, cu listele de la aeroport, o mulțime de povești, chestiunea cu acuzațiile de fraudă privind softul, și Cristian Pârvulescu a avut ‘elegantă’ de a prezența raportul comisiei care a examinat softul la două zile după vot, adică să nu se știe (evident că ați sesizat ironia mea). Practic raportul trebuia prezentat înainte de al doilea tur de scrutin pentru a se spune că softul era în ordine. O mulțime de mizerii. Era faza dintre finalizarea negocierilor, în decembrie 2004 (n.r. – pentru aderarea la UE), și semnarea tratatelor în 2005, și aș fi gândit că el poate să aibă elegantă necesară – sigur a fost o greșeală din partea mea să gândesc în felul asta – de a încerca o formulă prin care eforturile mele să fie validate în continuare, într-un fel sau altul. 

Năstase: El a preferat o eliminare completa a mea din viata politica prin intermediul unor oameni de paie

Dar el a preferat o eliminare completă a mea din viață politică prin intermediul unor oameni de paie. Evident că este vorba de Monica Macovei, a fost vorba de cei pe care el i-a pus la conducerea Înaltei Curți de Casație și Justiție, de zona SRI-ului probabil. Și aici poate e cazul să reiau un episod: la o recepție dată de ambasadorul Republicii Moldova a venit cineva și m-a tras de mânecă, și era Băsescu. Mi-a spus: ‘știi, nu eu ți-am făcut dosarele, Coldea ți le-a făcut’. I-am spus: ‘nu știu, nu înțeleg de ce Coldea le-ar fi făcut, poate că el a fost unealtă prin care s-au făcut dosarele, dar el n-avea niciun interes direct’. Cred în continuare lucrul asta. De altfel, l-am văzut mai târziu pe Coldea la o înmormântare, era prima dată când îl vedeam, și i-am spus: ‘uite, Băsescu mi-a spus că tu ai făcut dosarele’. Mi-a spus: ‘știu, o să bem cândva o cafea’. Încă n-am băut cafeaua aceea cu Coldea”, a spus Adrian Nastase.