Lifestyle

Planeta s-a clătinat din nou. Un cutremur de 5,3 grade s-a resimțit în patru țări

Cutremur puternic Sursa foto: dreamstime.com
Sursa foto: dremastime.com

Un cutremur cu magnitudinea 5,3 a fost înregistrat pe insula croată Krk. Acesta s-a resimțit și în Italia, Austria și Slovenia. Centrul Seismologic European Mediteranean a raportat că, imediat după ora 10.00, un cutremur cu magnitudinea 5,3 a fost înregistrat la o adâncime de 10 km în apropierea insulei Krk, din Marea Adriatică.

Cutremurul a fost resimțit atât la Zagreb, cât și în alte câteva țări. Reuters a relatat că au fost în zonele Siena din centrul Italiei, Slovenia, Bosnia și Herțegovina și sudul Austriei. Câteva minute mai târziu, la o distanță de aproximativ 10 kilometri, a avut loc un alt cutremur, de data aceasta cu o magnitudine de 5,5. Cutremure mai mici au fost resimțite și în multe alte părți ale țării. Au existat, de exemplu, informații despre un cutremur cu magnitudinea 2 la aproximativ 18 kilometri sud-est de Rijeka.

În acest moment, nu există informații despre răniți sau decese. De asemenea, autoritățile locale nu au furnizat informații despre pagube.

Cutremurul din România

Cu doar două zile mai devreme, un cutremur de 5,5 grade pe scara Richter a lovit România. Cutremurele au fost detectate la ora locală 15.16. Centrul Seismologic European Mediteranean (EMSC) a declarat că seismul s-a produs la o adâncime de 40 km, cu epicentrul la 56 km nord-est de orașul Drobeta-Turnu Severin și la 11 km nord-vest de orașul Târgu Jiu din România.

Internauții au relatat că trepidațiile au fost resimțite și în capitala Serbiei, Belgrad, și în capitala Bulgariei, Sofia. Deocamdată nu sunt raportate pagube sau victime. Cutremurul a lovit și România luni, conform wprost.pl.

Cutremurul din Turcia și Siria

Două fisuri uriașe în scoarța terestră s-au deschis în apropierea graniței țărilor Turcia și Siria, după ce două cutremure puternice au zguduit luni, 6 februarie, regiunea, provocând moartea a peste 20.000 de persoane.

Cercetătorii de la Centrul pentru Observarea și Modelarea Cutremurelor, Vulcanilor și Tectonicii (COMET) din Marea Britanie au descoperit rupturile comparând imaginile din zona din apropierea coastei Mării Mediterane, realizate de satelitul european de observare a Pământului Sentinel-1 înainte și după cutremurele devastatoare.

Cea mai lungă dintre cele două rupturi se întinde pe o distanță de 300 de kilometri (190 de mile) în direcția nord-est de la extremitatea nord-estică a Mării Mediterane. Fisura a fost creată de primul dintre cele două cutremure majore care au lovit regiunea luni, cutremurul mai puternic, cu magnitudinea de 7,8 grade, care a avut loc la ora locală 4:17 a.m. A doua fisură, lungă de 125 km, s-a deschis în timpul celui de-al doilea cutremur, ceva mai blând, cu magnitudinea de 7,5 grade, aproximativ nouă ore mai târziu, a declarat COMET într-un tweet vineri, 10 februarie.

Astfel de rupturi apar de obicei după cutremure puternice, a declarat profesorul Tim Wright, care conduce echipa COMET, pentru Space.com într-un e-mail. Totuși, aceste două fisuri sunt neobișnuit de lungi, o dovadă a cantității enorme de energie pe care au declanșat-o cutremurele.

„Cu cât este mai mare cutremurul, cu atât mai mare este falia și cu atât mai mult alunecă”, a scris Wright. „Această falie seismică este una dintre cele mai lungi înregistrate pe continente. De asemenea, este foarte neobișnuit ca două cutremure atât de mari să aibă loc la câteva ore unul de celălalt.”

Mișcarea plăcilor tectonice care a provocat cutremurele a fost de așa natură încât fisurile sunt clar vizibile la suprafață, trecând prin orașe și, în unele cazuri, direct prin clădiri.

„Estimăm probabil deplasări orizontale de rareori până la 5 metri. Într-adevăr, astfel de deplasări mari ale terenului nu pot fi ratate de oamenii care locuiesc în acele regiuni”, a declarat cercetătorul COMET Milan Lazecky pentru Space.com într-un e-mail.

Oamenii de știință locali au împărtășit fotografii ale fisurilor de la suprafață pe Twitter(opens in new tab), confirmând ceea ce au observat sateliții din spațiu.