Actual

Nea Petrică merge mâine la DNA. Martorul Daea luat pe interceptări

Nea Petrică merge mâine la DNA. Martorul Daea luat pe interceptări

Mâine, ministrul Agriculturii, Petre Daea lasa totul si pleaca la DNAAcesta a fost chemat de DNA pentru a fi audiat, vineri, la ora 09.30, în calitate de martor, în dosarul predecesorului său Adrian ChesnoiuNumele lui Daea apare într-una din interceptările procurorilor.

Nea Petrică merge mâine la DNA. Martorul Daea  luat pe interceptări

Întrebat despre acest aspect, Petre Daea a evitat un răspuns.

„Aici nu vă dau niciun fel de răspuns. Să lăsăm justiția unde este ea”.

În 23 iunie, DNA a cerut Camerei Deputaților ridicarea imunității lui Adrian Chesnoiu, deputat PSD de Olt și ministru al Agriculturii la acea vreme, pe care procurorii îl acuză de abuz în serviciu pentru o presupusă trucare a unor concursuri de angajare.

Plenul Camerei Deputaţilor a avizat, în 28 iunie, cererea Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) de ridicare a imunitatii lui Adrian Chesnoiu.

Printre acuzatiile aduse in referatul DNA se regaseste si o solicitare a lui Adrian Chesnoiu. Acesta ar fi cerut subiectele la un concurs de angajare pentru o cunoștință a lui „nea Petrică” Daea.

Potrivit documentului, Chesnoiu i-ar fi cerut unui membru al comisiei de concurs să i dea subiectele pentru examenul de angajare a lui Cosmin Mihai Corobea și a încă trei persoane. Procurorii susțin că Mihai Cosmin Corobea este o cunoștință a lui Petre Daea care i-ar fi solicitat lui Chesnoiu să îi angajeze cunostința pe un post de consilier în minister.

“Chiar la nea’ Petrică vă găsirăți să … Omul acela m-a rugat și el două lucruri, trei, cinci, aproape șapte (râde). Da, măcar, drecu, să-i le rezov”, spune fostul ministru al Agriculturii Adrian Chesnoiu în interceptări.

Adrian Chesnoiu ar fi cerut să li se dea candidaților agreați subiectele „în mare” că să nu ia 10, ci doar să treacă examenul, potrivit documentului DNA.

“Nu le dăm subiectele. Să faceţi dintr-o lege. După, să-i faci nişte articole, ce i le …noi i le dăm. Articole. Oricum …Nu subiecte scrise. Adică daţi-le două, trei foi. Nu …o lege! Să-nveţe-n … (…) Pentru că ăştia-s dobitoci ! Dacă le dai alea…ia zece! Nu să facă…Ia zece! Nu vreau zecele!….Crede-mă că-i ştiu cât dă proşti sunt. Ne trezim …la televizor!”, ar fi spus fostul ministru, potrivit sursei citate.

Petre Daea a fost numit ministru al Agriculturii în Cabinetul Ciucă în 8 iulie, după demisia lui Adrian Chesnoiu .

Petre Daea, în vârstă de 72 de ani, a fost ministru al Agriculturii între ianuarie 2017 și noiembrie 2019 în guvernele Grindeanu, Tudose și Dăncilă. Anterior, în 2004, el a mai ocupat această funcție, timp de câteva luni, în Guvernul Năstase.