Actual Social

Nicolae Ciucă: Susţinem creşterea salariului minim şi a pensiilor începând cu 2023. Voucherele sociale sunt şi ele în plan

Nicolae Ciucă: Susţinem creşterea salariului minim şi a pensiilor începând cu 2023. Voucherele sociale sunt şi ele în plan

Premierul Nicolae Ciucă a anunţat vineri că se va analiza în şedinţa de coaliţie de săptămâna viitoare o eventuală prelungire a plafonării preţului la carburanţi. De asemenea, el a mai anunţat că după ce vor avea proiecţia de buget pe anul 2023 va putea spune clar dacă poate susţine creşterea salariului minim şi, desigur, a pensiilor, dar şi o posibilă prelungirea a măsurii de acordare a voucherelor sociale de 50 de euro, la două luni.

Nicolae Ciucă: Susţinem creşterea salariului minim şi a pensiilor începând cu 2023. Voucherele sociale sunt şi ele în plan

Premierul a anunţat că până la finele lunii septembrie Guvernul va lua o decizie în privinţa preţului la carburanţi. Despre o prelungire a măsurii plafonării preţului, Ciucă a spus că urmează ca în şedinţa de coaliţie de săptămâna viitoare să se ia o decizie. Şeful Executivului a mai spus că, după cum s-a putut observa, ”această măsură a funcţionat încă de a doua zi după ce au luat decizia respectivă”.

”Acum trebuie să analizăm care sunt elementele de evoluţia a preţurilor la carburanţi, care este evoluţia preţului la petrol, pe piaţa internaţională şi în funcţie de aceasta, vom lua decizia”, a mai spus şeful Executivului.

Nicolae Ciucă a mai anunţat că ”noua Ordonanţă pe energie va trebui să aibă unele modificări, care trebuie să fie în deplină concordanţă cu deciziile care urmează să fie luate la nivelul Comisiei Europene”.

Creşterea salariului minim şi, desigur, a pensiilor, după proiecţia bugetului pe anul 2023

O altă temă de analiză este posibilitatea ca începând cu anul 2023, aşa cum au discutat în coaliţie şi cum a afirmat de fiecare dată, să susţină creşterea salariului minim şi, desigur, a pensiilor, însă datele vor fi făcute publice doar după ce vor avea proiecţia de buget pe anul 2023. Şeful Executivului a mai afirmat că e posibilă prelungirea şi a măsurii acordării voucherelor sociale de 50 de euro, la două luni, anul viitor, în funcţie de fondurile de care Guvernul dispune.

”Am susţinut de la început că trebuie să ne îngrijim astfel încât să ne aliniem la această decizie. Există posibilitatea ca începând cu anul 2023, aşa cum am discutat în coaliţie şi cum am afirmat de fiecare dată, să susţinem creşterea salariului minim şi, desigur, a pensiilor, doar că aceste date, aşa cum este şi normal şi responsabil, vor fi făcute publice după ce vom avea proiecţia de buget pe anul 2023”, a spus premierul.

Voucherele sociale de 50 de euro, posibil şi în anul 2023

Întrebat dacă este posibil să există o majorare şi a salariului minim şi a pensiilor, premierul Nicolae Ciucă a spus: ”Este cât se poate de posibil, există voinţa politică, atât a PNL cât şi a PSD, astfel încât să putem să luăm o astfel de decizie”.

Despre voucherele sociale de 50 de euro, la două luni, premierul a spus că în funcţie de evoluţia situaţiei şi de fondurile de care dispun, iau în calcul prelungirea acestei măsuri şi anul viitor.

”Pe de o parte trebuie să acoperim rata de creştere a inflaţiei, de cealaltă parte, de asemenea în funcţie de evoluţia concretă şi de evoluţia inflaţiei şi a economiei, aşa cum am făcut anul acesta şi am luat deja două măsuri de a asigura cetăţenilor vulnerabili cu salarii mici, cu pensii mici, acest sprijin financiar, primul în prima jumătate e a anului, cel de-al doilea în a doua jumătate, să gândim şi să luăm măsuri similare şi anul viitor”, a afirmat el.