Actual Politică

Nicuşor Dan, pe făraşul politic al liberalilor. Ce gând i-au pus liderii PNL. Nici Ciprian Ciucu nu stă mai bine

Nicuşor Dan, pe făraşul politic al liberalilor. Ce gând i-au pus liderii PNL. Nici Ciprian Ciucu nu stă mai bine

Liberalii par că nu mai au planuri mari cu Nicuşor Dan, candidatul susţinut de ei la alegerile din 2020. La nemulţumirile liberalilor s-ar putea adăuga şi ultimul sondaj de opinie realizat de CURS în București, unde locuitorii Capitalei consideră că ideile primarului general, Nicușor Dan, nu corespund cu nevoile lor.

Nicuşor Dan, pe făraşul politic al liberalilor. Ce gând i-au pus liderii PNL. Nici Ciprian Ciucu nu stă mai bine

Aşadar, conducerea PNL este decisă să îi retragă, cel mai probabil din octombrie, sprijinul politic pe care i l-a acordat de când a candidat la Primăria Capitalei, au declarat în exclusivitate pentru Gândul surse politice.

Prin retragerea sprijinului, proiectele primarului rămân fără majoritate, deci nu vor mai putea fi aprobate în şedinţele Consiliului General al Municipiului Bucureşti.

Nicușor Dan a candidat în 2020 ca independent la Primăria Capitalei, dar cu susținerea PNL, în perioada în care președintele liberalilor era Ludovic Orban.

După ce Orban nu a mai fost la conducerea PNL, s-a vorbit de mai multe ori de retragerea sprijinului politic pentru Nicușor Dan, fără însă a se ajunge la o decizie.

Fără sprijinul PNL, Nicușor Dan nu doar că nu mai poate lua în calcul o candidatură pentru un al doilea mandat de primar general, dar va avea mari dificultăți de a obține o majoritate pentru proiectele pe care vrea să le treacă prin Consiliul General al Municipiului București în următorii doi ani.

Liderii PNL și-au arătat de mai multe ori dezamăgirea față de activitatea lui Nicușor Dan la conducerea Primăriei Capitalei, pentru care a primit susținerea partidului în urmă cu doi ani, în ciuda opoziției unora dintre membrii partidului, care ar fi vrut un candidat propriu.

Recent, PNL, prin vocea purtătorului de cuvânt, spunea că partidul încă aşteaptă de la Nicuşor Dan să-și onoreze obligaţiile pe care şi le-a asumat și să confirme promisiunile pe care le-a făcut în faţa bucureştenilor în 2020.

„Suntem încă la mijlocul unui mandat la conducerea Primăriei Bucureştiului, un mandat în care PNL aşteaptă de la Nicuşor Dan să onoreze obligaţiile pe care şi le-a asumat, să confirme promisiunile pe care le-a făcut în faţa bucureştenilor prin programul său”, declara în luna iulie, purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuţ Stroe.

Nici Ciprian Ciucu nu e văzut cu ochi buni de conducerea PNL 

Chiar dacă se zbate să iasă în evidenţă, Ciprian Ciucu pare că nu e atât de apreciat de liderii liberali pe cât se aşteaptă el. Primarul sectorului 6 visează de ceva vreme că el îl va înlocui pe primarul Nicuşor Dan, dar se pare că actuala conducere a PNL nu îl prea are la inimă.

Sursele noastre ne-au declarat că declaraţia lui Ciprian Ciucu de acum o săptămână nu a fost primită chiar bine de conducerea liberală. Ciucu declara că de șase luni insistă pe lângă colegul său de partid, ministrul de interne Lucian Bode, să-l ajute să schimbe legea în privinţa atribuţiilor Poliţiei Locale, dar până acum nu a avut succes.

În ceea ce priveşte relaţia lui Ciucu cu primarul general, acesta declara în luna februarie că singurul rol al lui Nicușor Dan este acela de a stinge incendii, căci mai mult de atât pare că nu ar fi realizat pentru Primăria Municipiului București.

„Fără iniţierea reformelor de către PMB (…), ne pierdem raţiunea de a-l susţine. Raţiunea noastră de a-l susţine nu este doar de a stinge incendii, că omul efectiv asta face şi nu este vina lui şi nu el a dat foc. E pompierul de serviciu”, a declarat Ciprian Ciucu, într-o conferinţă de presă, în luna februarie.

Ciucu anunța că trebuie tăiate cheltuielile și că vor crește veniturile. Altfel, Bucureștiul e în prag de faliment.

„Dacă nu vrem să intrăm în faliment, ar trebui să facem cele două lucruri pe care le-am spus – să tăiem cheltuieli şi să creştem venituri. Este singura opţiune posibilă, este cea dureroasă. E cea sinucigaşă politic, dar – cine ştie – poate oamenii înţeleg că situaţia nu ni se datorează, că am venit la putere în cel mai prost moment cu putinţă din istoria ultimilor 30 de ani”, a mai declarat preşedintele PNL Bucureşti.

Acum, după şase luni, Ciprian Ciucu nu se mai poate uita în grădina altuia, că incendiul este chiar la el în grădină, pentru că riscă să piardă conducerea PNL București, pe care o deține în urma alegerilor din iulie 2021.

Relație prea apropiată cu Vlad Voiculescu

Un alt motiv pentru care s-ar vrea schimbarea lui Ciprian Ciucu ar fi că actualul primar al Sectorului 6 ar fi privit ca un intrus în PNL, care a ajuns să aibă o relație ”prea apropiată” de Vlad Voiculescu, liderul USR București, au precizat sursele citate.

Și conducerile filialelor PNL de sector ar urma să fie schimbate.

Ciprian Ciucu a ajuns în PNL în 2016, după ce fusese susținut de M10, partidul Monicăi Macovei, pentru a candida la Primăria Capitalei și a abandonat când ar fi primit o ofertă de la liberali de a fi printre principalii candidați în CGMB.

Din 2016 până în 2019, Ciprian Ciucu a fost consilier general PNL, iar în 2020 a fost candidatul liberalilor pentru Primăria Sectorului 6, fiind susținut de Alianța USR-PLUS.

În timpul campaniei electorale pentru alegerile locale din 2020, Vlad Voiculescu și-a arătat de multe ori sprijinul pentru Ciprian Ciucu, prin declarații, dar și prin postările pe Facebook.