Actual International

Noi informații legate de moartea Dariei Dughin sau cum poate o posibilă crimă să schimbe cursul istoriei războiului

Noi informații legate de moartea Dariei Dughin sau cum poate o posibilă crimă să schimbe cursul istoriei războiului

Fiica adultă a unui aliat influent al președintelui rus Vladimir V. Putin a murit sâmbătă seară într-o explozie puternică a unui vehicul în apropiere de Moscova, a anunțat presa de stat, iar anchetatorii criminaliști ruși au anunțat că au deschis o anchetă pentru crimă în urma incidentului, titrează astăzi New York Times.

Noi informații legate de moartea Dariei Dughin sau cum poate o posibilă crimă să schimbe cursul istoriei războiului

Cei mai apropiați susținători ai lui Vladimir Putin au cerut răzbunarea Ucrainei pentru „asasinarea” Darya Dughin, fiica guru-ului spiritual Alexander Dughin, supranumit și Rasputin al lui Putin, care, potrivit presei occidentale, a murit în locul său. Cei doi, tatăl și fiica, au fost fotografiați împreună la evenimentul public pro-Putin, cu puțin timp înainte ca ea să fie ucisă.

Prima opinie oficială: Andrey Krasnov, șeful mișcării sociale ruse Horizon și un prieten apropiat al femeii decedate, a declarat: „O cunoșteam personal pe Darya. Acesta a fost vehiculul tatălui. Darya… și-a luat mașina astăzi, în timp ce Alexander a mers într-un mod diferit. S-a întors și a fost la locul tragediei. Din câte am înțeles, Alexander sau probabil amândoi au fost ținta.” 

Cei mai apropiați susținători ai lui Vladimir Putin au cerut răzbunare Ucrainei din cauza „asasinării” Darya Dughin(a), fiica guru-ului spiritual al liderului rus, care a murit în locul lui, după cum consideră aceștia.

A doua opinie, cu putere în Rusia: Jurnalistul de propagandă Maxim Kononenko a spus, la rândul lui: „Adresa clădirii principale a SBU [serviciile secrete ucrainene]: Volodymyrska 33, Kiev. O să încerc să dorm acum și, când mă trezesc, sper să citesc la știri că a fost bombardat al naibii împreună cu subsolurile lui. Au existat și avertismente că alți propagandiști pro-Putin ar putea fi în pericol.”

Un nume greu al războiului: Denis Pushilin, șeful Republicii Populare Donețk [RPD], un stat marionetă pro-Moscova din estul Ucrainei, a postat pe pagina lui de social media: „Teroriștii regimului ucrainean, încercând să-l elimine pe Alexander Dughin, și au aruncat fiica în aer… într-o mașină. Binecuvântată amintire a Dariei, o adevărată rusoaică.” 

Anchetatorii au declarat că au deschis un caz de crimă după ce au stabilit că explozia a fost cel mai probabil cauzată de un dispozitiv exploziv.

O imagine preluată dintr-o înregistrare video difuzată de Comitetul de Investigații al Rusiei arată anchetatorii lucrând duminică la locul exploziei unei mașini în afara Moscovei. Foto: Comitetul de Investigații al Rusiei, Associated Press

Dughin este un filosof politic autodidact, cunoscut pentru că promovează o viziune a unei Rusii mai puternice și mai agresive. El a sprijinit cu entuziasm războiul lui Putin în Ucraina și este descris frecvent ca fiind „creierul lui Putin”, deși relația lor reală este opacă, titrează New York Times în ediția de duminică, 21 august 2022.

Dughin, ”un fascist notoriu supranumit creierul lui Putin„, călătorea sâmbătă seara pe o autostradă în apropiere de satul Bolshiye Vyazyomy, chiar în afara capitalei, dar a decis să călătorească într-o altă mașină decât fiica sa, evitând poate moartea întâmplător, scrie Daily Mail.

Dughin(a) era cunoscută ca fiind analist politic, editor al revistei pro-Putin United World International și coautor al unei cărți despre războiul lui Putin în Ucraina. Tatăl ei este autorul unei viziuni de extremă dreapta a rolului Rusiei în lume, care a avut un interes pentru promovarea lui Putin, menționează aceeași sursă media.

După ce mașina a explodat și în interiorul ei se afla Daria, tatăl a revenit de urgență la fața locului și s-a luat cu mâinile de cap când a văzut cu proprii ochi tragedia incredibilă. După cum a scris și Infoactual, ambii trebuiau să se afle în acel autovehicul, dar în ultimul moment, tatăl a plecat cu alt mijloc de trasport.

Întregul film ai incidentului poate fi vizionat – click aici.

De ce posibilul atentat poate schimba cursul istoric al războiului

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a avertizat sâmbătă că, săptămâna viitoare, când ţara sa sărbătoreşte Ziua Independenţei, la 24 august, Rusia ar putea încerca să facă ceva „extrem de crud, transmite EFE.

Săptămâna viitoare „este foarte importantă pentru noi toţi, pentru ţara noastră. Ziua Drapelului nostru, Ziua Independenţei noastre urmează. Se apropie comemorarea veteranilor războiului pentru libertatea Ucrainei„, a declarat Zelenski în obişnuitul său discurs nocturn difuzat de presa oficială, informează Agerpres.

În același timp, Rusia consideră Ucraina vinovată de atacul cu bombă asupra lui Dughin.

La televiziunile Rusiei de sâmbătă seara se anunța că Rusia se așteaptă ca Ucraina să facă vreo prostie la centrala nucleară Zaporojie, iar ulterior ucrainenii vor da vina pe ruși.

Rezolvarea crizei din jurul centralei de la Zaporojie, sud-estul Ucrainei, reprezintă miza centrală a statelor vestice. Centrala nucleară este cea mai mare din Europa și între primele zece din lume. Are șase reactoare nucleare.

În timp ce omenirea stă cu inima la gură, Rusia și Ucraina joacă ping-pong, cele două state vecine, cândva rude apropiate, dau vina unul pe altul, pentru potențiale incidente care ar produce pagube inimaginabile.

Poziția Ucrainei în legătură cu moartea fiicei lui Dughin

Un consilier al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski a negat că Kievul ar fi implicat în atentatul cu maşină capcană de sâmbătă seara în care şi-a pierdut viaţa fiica ultranaţionalistului rus Aleksandr Dughin.

Podoliak a apreciat în schimb că în Rusia mai multe grupuri politice încep să se confrunte într-o luptă pentru putere.

O știre la închiderea acestui material relevă următoarele: Autoritățile din Ucraina au început pregătirea populației pentru o posibilă explozie a centralei de la Zaporojie, ceea ce ar echivala cu o bombă nucleară extrem de puternică. Kievul dă indicații cetățenilor ce să facă în cazul unei astfel de explozii și cum să ia pastilele de iod, care deja au fost distribuite. De asemenea, oamenii sunt instruiți ce fel de alarmă se va auzi, în cazul unei explozii nucleare, potivit media.

Despre administrarea iodului, cu scop profilactic, în caz de avarie. Foto: Ministerul Sănătății din Ucraina

Ar trebui să ne gândim și la faptul că nu a trecut mult timp de când ministrul Alexandru Rafila ne-a recomandat să mergem la medicul de familie, pentru a ne lua de la farmacii pastilele de iod. O simplă coincidență sau nu…

Foto: observator colaj