Actual Social

Noi modificări de la Guvern: O parte din pensionari, obligați să plătească în continuare asigurarea de sănătate

Noi modificări de la Guvern: O parte din pensionari, obligați să plătească în continuare asigurarea de sănătate

Ai pensie mai mare de 4.000 lei? Atunci trebuie să ştii că Guvernul introduce plata contribuției de asigurări sociale de sănătate. Potrivit unei ordonanțe de urgență adoptate de Guvern, calculul contribuţiei de asigurări sociale de sănătate se realizează prin aplicarea cotei de 10% asupra bazei lunare de calcul.

Cine are pensie de peste 4.000 lei va plăti contribuţii de asigurări de sănătate. Cum se calculează plata CASS

„Persoanele fizice care realizează venituri din pensii datorează contribuţie de asigurări sociale de sănătate pentru partea care depăşeşte suma lunară de 4.000 lei. Calculul contribuţiei de asigurări sociale de sănătate se realizează prin aplicarea cotei de 10% asupra bazei lunare de calcul reprezentată de partea ce depăşeşte suma lunară de 4.000 de lei, pentru fiecare drept de pensie”, informează Casa de Pensii.

Cum se calculează plata CASS pentru pensionari

„Baza lunară de calcul a contribuției de asigurări sociale de sănătate, pentru veniturile din pensii care depășesc 4.000 lei lunar, este partea care depășește suma lunară de 4.000 lei pentru fiecare drept de pensie”, se arată în nota de fundamentare a ordonanței.

De exemplu, pentru un pensionar cu o pensie brută de 4.393 de lei, se va reține CASS pentru suma care depășește 4.000 de lei, adică 393 de lei.

Aplicând cota de 10% la această sumă, pensionarul va plăti 39,3 lei contribuție de asigurări sociale de sănătate.

Pensiile ar putea crește cu peste 10% din 2023

Salariile și pensiile vor crește de anul viitor, urmând ca pensiile să crească cu peste 10%, potrivit unor surse guvernamentale.

Pe de altă parte, și pensiile din țara noastră ar putea fi majorate de anul viitor. 11% este varianta luată în calcul în prezent de coaliția de guvernare pentru un eventual punct de pensie.

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a dat recent asigurări, la Antena 3 CNN, că pensiile vor fi majorate cu cel puțin 10% acum, iar acum, potrivit unor surse din coaliția de guvernare, ultimele calcule se bazează pe 11%.