International

Noroc pentru Naționala de rugby a României. A primit vestea că a ajuns direct la Cupa Mondială din 2023

rugby

Potrivit unor informații din presa internațională, naționala Spaniei de rugby ar fi fost descalificată de la Cupa Mondială, iar România va merge direct la Cupa Mondială de Rugby 2023, terminând pe locul 2 în Rugby Europe Championship. Regulile încălcate de spanioli.

Noroc pentru Naționala de rugby a României. A primit vestea că a ajuns direct la Cupa Mondială din 2023

Spania ar urma să piardă 10 puncte în clasament, după ce, potrivit informațiilor ProSport, pilierul sud-african Gavin van den Berg a fost declarat iligibil, iar cele două jocuri în care a evoluat (contra Țărilor de Jos), vor fi declarate pierdute.

Van den Berg a petrecut circa 100 de zile în Africa de Sud in 2019, în timp ce limita este de 60 de zile. Ibericii riscă inclusiv retrogradarea din Rugby Europe Championship, fiind recidiviști:

 „Contestația a fost construită de un suporter al Stejarilor, iar firma de avocatură aleasă de Federația Română de Rugby a fost aleasă de același om. De 10 ani de zile, Federația spaniolă de rugby încalcă regulile competiției. Am fost convinși că o va face și de această dată și i-am monitorizat din prima zi”, a declarat la RFI un membru al grupului de suporteri care a lucrat la cazul intentat împotriva Spaniei sub condiția anonimatului.

Și presa franceză a amintit că s-a luat decizia în defavoarea Spaniei, Midi Olympique afirmând că Los Leones ar fi pierdut judecata de la World Rugby.

Situația nu este una izolată, Spania fiind descalificată și de la precedenta Cupă Mondială din 2019, pentru același motiv

La Cupa Mondială din 2019 a pierdut calificarea și România, penalizată cu 35 de puncte pentru folosirea lui Sione Fakaosilea în șapte meciuri, după ce jucase înainte pentru Tonga.

În caz că Spania este descalificată, România va evolua la RWC 2023 în grupa B, alături de Africa de Sud, Irlanda, Scoția și echipa calificată din zona Asia-Pacific, probabil Tonga.

În clasamentul final al preliminariilor europene ale Cupei Mondiale din 2023, care cuprinde rezultatele cumulate din ediţiile 2021 şi 2022 ale Rugby Europe Championship, Georgia s-a clasat pe prima poziţie, neînvinsă, cu 44 de puncte, urmată de Spania, 29 puncte, România, 28 puncte, Portugalia, 26 puncte, Rusia, 10 puncte, Olanda, 4 puncte.

Spania, prin această decizie ar ajunge pe locul 4, cu 19 puncte. Portugalia ajunge pe 3 și merge la partidele de baraj. Reprezentantele Europei (Portugalia), Africii, Americilor şi zonei Asia/Pacific se vor înfrunta într-un patrulater, după sistemul fiecare cu fiecare, iar câştigătoarea va obţine ultimul bilet pentru CM 2023.