Actual

Nou ajutor de la stat pentru pensionari! 100 de lei lunar pentru această categorie de seniori

credite de pensii majorate sursa foto: Kanal D CNPP
sursa foto: Kanal D

În anumite situații, o categorie nouă de pensionari din România va beneficia de un venit lunar suplimentar sub formă de vouchere sociale. Acești pensionari vor primi 100 de lei în fiecare lună, cu condiția ca veniturile lor lunare să nu depășească plafonul de 1.500 de lei.

Primarul interimar al Sectorului 5 din București, Constantin-Ion Melnic, a inițiat un proiect care se aplică doar pensionarilor din această zonă. Recent, consilierii locali ai Sectorului 5 au aprobat acest proiect care prevede acordarea unei sume lunare de 100 de lei sub formă de tichete sociale pentru pensionarii care locuiesc în această zonă.

Pensionarii din Sectorul 5 primesc 100 de lei în tichete sociale

În cadrul unei ședințe ordinare recente a Consiliului Local, 27 de consilieri au votat în favoarea proiectului inițiat de primarul interimar Constantin-Ion Melnic, care prevede acordarea unei sume lunare de 100 de lei sub formă de tichete sociale pentru pensionarii din Sectorul 5 al Bucureștiului. În timpul ședinței, s-a propus un amendament pentru majorarea sumei de la 100 la 150 de lei, dar acesta nu a fost adoptat.

„Se aprobă acordarea de beneficii sociale sub formă de tichete sociale pe suport electronic în valoare lunară de 100 de lei pensionarilor din sistemul public de pensii, rezidenţi în mod legal pe raza sectorului 5, ale căror venituri lunare nu depăşesc plafonul de 1.500 de lei”, potrivit hotărârii votate joi, potrivit Antena 3 CNN.

Ce pensionari trebuie să plătească impozit pe venit

În prezent, în România există aproximativ 4,6 milioane de pensionari. Cu toate acestea, mulți dintre ei nu sunt conștienți că atunci când pensia lor este majorată și depășește plafonul de 2000 de lei pe lună, aceștia sunt obligați să plătească impozit pe venit.

Conform datelor publicate de Casa Națională de Pensii Publice (CNPP) pentru luna martie 2023, pensia lunară medie în România este de 2.004 lei.

De la 1 ianuarie 2022, conform legii, persoanele fizice care au calitatea de pensionari sunt exceptate de la plata contribuției de asigurări sociale de sănătate pentru veniturile din pensii, precum și pentru veniturile realizate din drepturi de proprietate intelectuală.

În plus, pentru persoanele care beneficiază de o pensie de până la 4000 de lei, contribuția pentru asigurări sociale de sănătate se suportă din bugetul de stat.

Să presupunem că în anul 2022, un pensionar din România obține venituri din pensie în cuantum brut de 2323 de lei. În acest caz, conform legii, pentru veniturile din pensie, pensionarii nu datorează contribuția pentru asigurările sociale de sănătate (CASS).

În ceea ce privește impozitul, pensia brută depășește plafonul de 2000 de lei pe lună, astfel că se datorează impozit pe venit. Calculul impozitului se face prin scăderea plafonului de impozitare (2000 lei) din pensia brută, care în cazul nostru este de 323 lei (2323 lei – 2000 lei). Impozitul se calculează apoi ca fiind 10% din această diferență, adică 32 lei (323 lei x 10%). Astfel, pensia netă va fi de 2291 lei (2323 lei – 32 lei impozit), au calculat cei de la Antena 3 CNN.