Actual Social

Noutăţi privind vârsta minimă pentru obținerea permisului auto. Află noile reguli

Noutăţi privind vârsta minimă pentru obținerea permisului auto. Află noile reguli

Vârsta minimă pentru obținerea unui permis va fi redusă de la 21 la 18 ani pentru categoriile C, CE şi de la 24 la 21 ani pentru categoriile D, DE, cu condiţia obţinerii unui certificat de competenţă profesională. Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, vineri, legea care prevede reducerea vârstei minime de obţinere a unui permis de conducere.

Noutăţi privind vârsta minimă pentru obținerea permisului auto. A fost redusă la unele categorii. Află noile reguli

Așadar, vârsta minimă pentru obținerea unui permis va fi redusă de la 21 la 18 ani pentru categoriile C, CE şi de la 24 la 21 ani pentru categoriile D, DE, cu condiţia obţinerii unui certificat de competenţă profesională.

Actul normativ are ca obiect de reglementare modificarea şi completarea ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002, în principal în scopul transpunerii unora dintre dispozițiile Directivei (UE) 2018/645 a Parlamentului European şi a Consiliului din 18 aprilie 2018 de modificare a Directivei 2003/59/CE privind calificarea iniţială şi formarea periodică a conducătorilor auto ai anumitor vehicule rutiere destinate transportului de mărfuri sau de persoane, precum şi a Directivei 2006/126/CE privind permisele de conducere.

„Prin excepţie, permisul de conducere pentru categoriile de vehicule C şi CE se eliberează de la vârsta de 18 ani cu înscrierea în acesta a codului naţional pentru atestarea valabilităţii categoriei numai în cazul conducerii vehiculului pe teritoriul României în prezenţa instructorului auto atestat sau a examinatorului din cadrul autorităţii competente în timpul desfăşurării cursului practic, respectiv a probelor practice pentru obţinerea certificatului de calificare profesională iniţială (CPI), astfel cum acesta este reglementat prin Normele privind pregătirea şi atestarea profesională a anumitor categorii de conducători auto, aprobate prin Ordinul ministrului transporturilor nr. 1214/2015 pentru aprobarea normelor privind pregătirea şi atestarea profesională a personalului de specialitate din domeniul transporturilor rutiere sau cu înscrierea codului european armonizat privind deţinerea unui CPI”, arată legea promulgată de către şeful statului.

Totodată, „prin excepţie, permisul de conducere pentru categoriile de vehicule D şi DE se eliberează de la vârsta de 21 de ani cu înscrierea în acesta a codului naţional pentru atestarea valabilităţii categoriei numai în cazul conducerii vehiculului pe teritoriul României în prezenţa instructorului auto atestat sau a examinatorului din cadrul unităţii competente în timpul desfăşurării cursului practic, respectiv a probelor practice pentru obţinerea CPI sau cu înscrierea codului european armonizat privind deţinerea unui CPI”.

De asemenea, actul normativ mai prevede că titularul permisului de conducere are dreptul să obţină istoricul sancţiunilor la regimul circulaţiei pe drumurile publice în una din următoarele modalităţi – de pe site-ul Inspectoratului General al Poliţiei Române sau de la orice structură de Poliţie rutieră.