Actual

Nu e glumă: Apa geotermală va fi şansa bucureştenilor de a avea apă caldă şi căldură. Cândva!

Nu e glumă: Apa geotermală va fi şansa bucureştenilor de a avea apă caldă şi căldură. Cândva!
FOTO: energynomics.ro

Românii și firmele caută să se protejeze față de scumpirea energiei și creșterea facturilor, iar Bucureștiul are șansa de a folosi apă geotermală pentru încălzire, o soluție care ar fi mai ieftină decât cele folosite în prezent, crede președintele Autorității Naționale pentru Reglementare în domeniul Energiei, (ANRE), Dumitru Chiriță.

Nu e glumă: Apa geotermală, şansa bucureştenilor de a avea apă caldă şi căldură. Cândva!

Dacă ar fi aşa de simplu, din iarna ce urmează bucureştenii nu ar mai sta la mâna lui Nicuşor Dan pentru a avea căldură şi apă caldă.

Dumitru Chiriță spune că Bucureștiul are o șansă să dezvolte această sursă regenerabilă (apa geotermală – n.r.) și să alimenteze cu apă caldă menajeră și încălzire pentru populație și tot ce înseamnă persoane juridice. Costul extracției și livrării acestei ape geotermale la nivelul clienților finali este de 100-150 de lei pe MWh, fapt care ne arată foarte clar că și prețul este mai mic decât ce poate oferi ELCEN astăzi”.

Se știe că există izvoare geotermale în nordul Bucureștiului, dar acestea nu au fost valorificate până acum, deși au mai existat tentative în acest sens și planuri de a transforma Capitala într-o adevărată destinație pentru turismul balnear.

O altă soluție pentru energie mai ieftină ar fi instalarea de panouri fotovoltaice, iar  președintele ANRE este de părere că până la finalul anului, numărul prosumatorilor se va dubla, în condițiile în care acum sunt în jur de  15.000.

Românii și firmele aleg să monteze pe acoperișuri panouri fotovoltaice în condițile în care costurile au scăzut, iar fondurile puse la dispoziție de diferite instituții pentru astfel de proiecte sunt mai multe.

Potrivit unui studiu european citat într-un raport al ANRE, cetățenii, respectiv comunitățile care produc, folosesc și vând propria energie regenerabilă ar putea furniza până la 89 la sută din necesarul de energie electrică în sectorul rezidenţial până în anul 2050.

„Vreau să susțin cu toată tăria creșterea numărului de prosumatori. Astăzi avem peste 15.000 de prosumatori, în momentul de față puterea instalată a acestora este de peste 100 de MWh. Apreciez că până la sfârșitul anului vom avea peste 30.000 de prosumatori. E nevoie și de capacități de stocare, chiar la nivelul unui prosumator de 3 kW, pentru că ajută la echilibrarea sectorului de distribuție”, a arătat președintele ANRE, Dumitru Chiriță.

Aeroportul Otopeni a obţinut licenţă pentru a explora apă geotermală

Acum doi ani, Compania Națională Aeroporturi București (CNAB) a obținut licența de concesiune pentru explorarea apei geotermale din perimetrul Aeroportului Otopeni.

În partea de nord a Municipiului București și a judetului Ilfov există 24 de sonde asociate rezervorului geotermal Otopeni – București Nord (aflat pe un interval de adâncime cuprins între 1.800 și 3.200 m, cu o suprafață determinată până în prezent de 300 km pătrați, iar gradientul geotermal având o valoare cuprinsă între 2,8 – 3,4° Celsius/100m).