Actual

Nu scăpăm de caniculă. Cum vor fi temperaturile în luna septembrie 

prognoza-meteo-weekend
sursă foto: playtech.ro

Meteorologii de la Administrația Națională de Meteorologie transmit faptul că temperaturile ridicate vor fi prezente în România până la jumătatea lunii septembrie. Valorile care se vor înregistra vor fi mult mai mari decât cele normale pentru perioada respectivă. 

De asemenea, în cea mai bună parte a țării, însă cu preponderență în zona Carpaților Meridionali, dar și în zona vestică a României, regimul pluviometric va fi unul deficitar.

Temperaturi mult mai ridicate

La finele lunii curente și începutul lunii viitoare, temperaturile vor fi mult mai ridicate decât cele care ar fi normale pentru această perioadă în zona de est a țării și de sud-est. Totuși, în celelalte zone ale țării, valorile din termometre vor fi mult mai scăzute, fiind apropiate de cele specifice. 

Cantitățile de precipitații vor fi însemnate, în special în nordul extrem al României, dar și la munte. În zona sud-estică, regimul pluviometric va fi unul apropiat de cel normal. 

În cea de-a doua săptămână din luna septembrie, 04.09.2023-11.09.2023, temperaturile vor fi mai mari decât cele normale în zona sud-estică, însă cantitățile de precipitații vor fi apropiate de cele normale. În regiunile sudice și la munte, regimul pluviometric va fi unul mai ridicat. 

În perioada 11.09.2023- 18.09.2023, vor fi temperaturi mai ridicate decât cele normale în zonele extracarpatice, iar regimul pluviometric va fi unul apropiat de cel norma, conform news.ro

Încă caniculă

Astăzi, 22 august 2023, temperaturile sunt extrem de ridicate, maxima ajungând la 37. Temperaturile minime înregistrate vor fi cuprinse între 15 și 24 de grade. Cerul va fi variabil, iar temporar vor apărea înnorări. Pe arii restrânse vor apărea averse și descărcări electrice la munte în cursul după-amiezii și serii. Vântul va sufla slab și moderat, cu unele intensificări în timpul precipitațiilor. 

În zonele de câmpie din România, vremea va fi una caniculară, iar disconfortul termic accentuat va fi simțit pe întregul teritoriu. Indicele temperatură-umezeală va depăși pragul critic de 80 de unității. 

România nu este singura țară din Europa în care temperaturile se mențin ridicate în această perioadă.

Pe litoralul românesc, vremea va fi una călduroasă. Temperaturile maxime se vor încadra între 30și 33 de grade Celsius, iar cele minime între 21 și 24 de grade. Temperatura apei se va situa la aproximativ 25 de grade Celsius. De asemenea, se remarcă totuși un disconfort termic destul de accentuat. În același timp, indicele de temperatură-umezeală va depăși, pe arii extinse pragul critic de 80 de unități.

Vremea în Europa

Pentru Franța a apărut o atenționare de călătorie, întrucât în următoarele zile va fi cod roșu de caniculă în majoritatea regiunilor.  Ministerul Afacerilor Externe a adus la cunoștință cetățenilor români care doresc să călătorească în perioada următoare în Franța, cele mai afectate zone de temperaturi ridicate: departamentele Drôme, Ardeche, Rhône şi Haute-Loire vor trece la cod roşu de caniculă, temperatura maximă urmând a fi cuprinsă între 37 şi 42 grade Celsius. 

De asemenea, în alte 26 de departamente a fost anunțat cod portocaliu de caniculă. Se recomandă consultarea paginii web a Meteo France.