International

Nu vom mai socializa gratis pe net. Facebook și Instagram introduc abonamente

Nu vom mai socializa gratis pe net. Facebook și Instagram introduc abonamente
Foto: capital.ro

Faimosul Mark Zuckerberg pare că simte nevoia să mai facă niște bănuți pentru că tocmai a anunțat, în calitate de CEO al Meta, că bagă niște servicii noi pe Instagram și Facebook, dar numai pe bani. Acesta este cel mai clar indiciu că, după douăzeci de ani de rețele sociale gratuite, era mocangelii a apus.

Astfel, în schimbul vestitei ”bife albastre”, Meta va oferi suport tehnic și verificarea contului cu un sistem oficial de identitate pentru a evita profilurile false.

S-a luat după Musk

Opțiuni concepute mai ales pentru companii și pentru cei care, cum este cazul creatorilor de conținut, lucrează graţie utilizării rețelelor sociale. Zuckerberg urmează, așadar, calea trasată de Elon Musk pentru Twitter. Pentru aceste rețele sociale, bifa albastră reprezintă primul pas al unei schimbări de paradigmă în modelul de afaceri al platformelor.

De la un model free-for-all, unde adevărata forță motrice a afacerii a fost stabilirea profilului utilizatorilor și utilizarea datelor pentru a permite companiilor să facă publicitate, la un model diferit, format din servicii și abonamente.

Şi nu este o întâmplare că schimbarea a fost decisă de-abia în ultimele luni. 2022 a fost anul horribilis al platformelor sociale care și-au văzut scăzând cifra de afaceri din cauza veniturilor mai mici de la agențiile de publicitate, cedând în medie pe Nasdaq 40% din capitalizarea lor.

Inflația și incertitudinile situației economice au declanșat o inversare a direcției de creștere, aparent de neoprit, din ultimii ani.

După mii de concedieri făcute pentru a reduce costurile, abonamentele sunt primul răspuns industrial.

Se începe la antipozi

Meta va începe în Australia și Noua Zeelandă: 11,22 euro pentru utilizatorii care se abonează la serviciu prin web; 14,22 euro pentru cei care o vor face prin aplicație. Un preț similar cu cel decis de Twitter.

Abonamentul, atât pe Instagram, cât și pe Facebook și pe Twitter, va fi opțional. La început, îi va afecta în principal pe cei care își bazează o parte din afacere pe sponsorizările făcute pe rețelele de socializare sau pe conținutul publicat online. Însă este clar că asistăm la sfârşitul unei epoci.

Meta Verified și Twitter Blue reprezintă ceea ce pentru mulți experți în rețelele sociale este noul skin al spațiului public virtual. Un răspuns la creșterea progresivă a numărului de utilizatori față de o reducere îngrijorătoare a veniturilor.

Pentru productivitate

Zuckerberg anunțase deja lansarea de noi funcții care îi pot face pe creatorii de conținut să devină și mai ”productivi și mai creativi”. Pachetul Verified este un prim pas în acest sens.

Snapchat și aplicația de mesagerie Telegram au început să facă şi ele primele demersuri în acest proces, Traiectoria este deja trasată. Va fi nevoie însă de ceva timp pentru a înțelege dacă este cea potrivită.