International

O nouă era politică pentru Argentina. Cine este noul președinte

O nouă era politică pentru Argentina. Cine este noul președinte
sursa foto protv

Argentina l-a ales duminică pe Javier Milei, un populist extremist, ca noul lor președinte. Mizând pe un outsider cu păreri radicale pentru a repara o economie afectată. De o inflație de trei cifre, o recesiune iminentă și o sărăcie în creștere.

Milei a profitat de un val de furie a alegătorilor față de curentul politic dominant. Astfel, acesta a câștigat cu o diferență mai mare decât se aștepta. El a obținut aproximativ 56% din voturi, față de puțin peste 44% pentru rivalul său, ministrul peronist al Economiei, Sergio Massa.

O nouă era politică pentru Argentina

„Modelul decadenței a ajuns la final, nu mai există cale de întoarcere”, a declarat Milei. Într-un discurs sfidător după rezultat, noul președinte a recunoscut că se va confrunta cu mari provocări. „Avem probleme monumentale în față: inflație, lipsă de muncă și sărăcie. Situația este critică și nu este loc pentru jumătăți de măsură.” a spus Milei.

În centrul orașului Buenos Aires, sute de susținători ai lui Milei și-au arătat fericirea. Aceștia au claxonat și au scandat refrenul său popular împotriva elitei politice: „Afară cu toții”. În timp ce din difuzoare se auzea muzică rock. Unii oameni au aprins focuri de artificii pe măsură ce entuziasmul se răspândea.

„Am venit să sărbătorim acest triumf istoric. Sincer, sunt extaziat. Milei reprezintă schimbarea, în bine. Cu Massa nu am fi avut niciun viitor, viitorul nostru s-a întors.”, a declarat Efrain Viveros, un student de 21 de ani din provincia Salta.

Măsuri economice stricte

Milei promite o terapie de șoc economică pentru Argentina. Planurile sale includ închiderea băncii centrale, renunțarea la peso și reducerea cheltuielilor. Reforme potențial dureroase care au rezonat cu alegătorii supărați de starea economică precară.

„Milei este o noutate, este un pic necunoscut și este puțin înfricoșător. Dar este momentul să întoarcem o nouă pagină.” a declarat Cristian, 31 de ani, angajat al unui restaurant, în timp ce vota duminică.

Probleme uriașe la nivelul statului

Provocările lui Milei sunt enorme. El va trebui să se confrunte cu visteria goală a Guvernului și a Băncii Centrale. Cu un program de îndatorare de 44 de miliarde de dolari. Dar și cu Fondul Monetar Internațional care scârțâie. În plus, este vorba de o inflație care se apropie de 150% și cu o serie amețitoare de controale de capital.

Unii argentinieni au caracterizat votul ca fiind o alegere a „răului cel mai mic”. Teama de medicamentul economic dureros al lui Milei versus furia împotriva lui Massa și a partidului său peronist. Pentru o criză economică care a lăsat Argentina profund îndatorată. Dar și incapabilă să apeleze la piețele globale de credit.

Popularitate în rândul tinerilor

Milei a fost deosebit de popular în rândul tinerilor. Care au crescut văzând cum țara lor se clatină de la o criză la alta. „Poate că nu sunt de acord cu tot ceea ce spune Milei sau nu mă pot identifica cu el, dar el este viitorul nostru. Milei reprezintă un viitor pentru tineri ca mine. Massa a fost tot ceea ce este în neregulă cu țara noastră.” a declarat Irene Sosa, o studentă de 20 de ani care sărbătorea în fața buncărului său electoral.

Victoria lui Milei zguduie peisajul politic și foaia de parcurs economică a Argentinei. Ar putea avea un impact asupra comerțului cu cereale, litiu și hidrocarburi. Milei a criticat China și Brazilia, spunând că nu va face afaceri cu „comuniștii”. Acesta este în favoarea unor legături mai puternice cu Statele Unite.

În ciuda acestui fapt, președintele brazilian Luiz Inacio Lula da Silva i-a urat noroc și succes lui Milei după anunțarea rezultatului. Adăugând că este important ca democrația să fie respectată. Fostul președinte american Donald Trump l-a felicitat pe Milei. Fostul președinte american a spus că acesta va face din nou Argentina măreață. Președintele columbian de stânga Gustavo Petro, între timp, a declarat că a fost o „zi tristă” pentru regiune, conform Reuters .