Social

O nouă lovitură pentru români. Vor primi factura la curent peste trei luni

O nouă lovitură pentru români. Vor primi factura la curent peste trei luni

Modificările legislative care vizează piața energiei au dat peste cap viața românilor în această toamnă. Facturile pentru curentul electric vor primi următoarea factură la curent peste trei luni. Asta înseamnă că oamenii vor fi nevoiți să plătească și mai mult decât până acum.

Situația privind facturile la energie electrică s-a agravat, românii având parte de o altă surpriză neplăcută. Motivul? Se implementează noile modificări legislative, furnizorii vor întâmpina probleme în aplicarea plafonului la anumite marje de consum, în concluzie, totul va fi cu susul în jos. Ce e de făcut în asemenea situație? Care e părerea experților?

„Prima opţiune e să adauge nişte bani în contul aferent facturilor”

Potrivit lui Olivian Savin de la FEL România, “Consumatorul, în această situaţie în care facturile sunt emise cu întârziere, are 3 opţiuni. Prima opţiune e să adauge nişte bani în contul aferent facturilor. A doua opţiune e de a pune bani deoparte, pentru că el consumă în această perioadă şi aşa îşi va putea plăti factura când va fi emisă.

Şi a treia opţiune e să ceară plata eşalonată a facturii. Însă niciun furnizor nu garantează eşalonarea plăţii”. Actul normativ pe care aleșii vor să-l aplice de la 1 noiembrie și care prevede schimbări de pe piaţa energiei a fost trimis la Camera Deputaților, unde va suferi modificări până la votul final.

Ce spune ministrul energiei

Recent, ministrul energiei le-a spus românilor care au primit facturi mari la energie sau gaze să nu plătească nimic și să vorbească urgent cu furnizorul, dar și cu Autoritatea Națională de Reglementare în Energie. „Pot să existe cazuri de greșeli de citire, factura eronată. Oamenii să nu plătească facturi greșite.

Îți dai seama în funcție de cum ai plătit înainte şi te îndrepți la furnizor și apoi la ANRE”, a declarat ministrul energiei, Virgil Popescu la Antena 3. Cu aproape o lună în urmă, ministrul a făcut un apel către ANRE „să-şi facă treaba să supravegheze piaţa şi să controleze piaţa, iar la persoane fizice, inclusiv Protecţia Consumatorului să intre peste furnizorii respectivi şi să verifice acest lucru”.