Lifestyle

O româncă s-a dus să-și salveze fetița în SUA și a devenit masterand la Harvard Medical School

O româncă s-a dus să-și salveze fetița în SUA și a devenit masterand la Harvard Medical School
digi24

A plecat în SUA pentru a-i oferi fetiței sale o nouă șansă la viață și a ajuns să se specializeze la Havard în domeniul sănătății publice. Românca Oana Geambașu este, din această vară, absolventă cu master la prestigioasa universitate americană.

Povestea Oanei Geambașu a început în 2007, odată cu diagnosticarea fetiței sale nou-născute cu o malformație la inimă, suferință pentru care nu se găsea leac în România. Și așa a pornit lupta pentru viața Soniei. 

„Am fost nevoiți să călătorim prin lume întâi în Germania, apoi în Statele Unite și am ajuns aici, la Boston Children Hospital, care este cumva, eu spun că e gard în gard cu Harvard Medical School și Școala de Sănătate Publică a Harvard. Și în timp m-am tot gândit, dar n-a fost un gând să zic: da, vreau să fac, asta vreau să fac. Eu studiam cu totul altceva atunci”, își începe povestea Oana Geambașu, conform digi24.ro.

Cum a decis că vrea să studieze în America

Nu era total străină de domeniul sănătății, dar faptul că fiica sa nu avea șanse reale de însănătoșire în România a determinat-o să și studieze în domeniu. Ideea i-a încolțit chiar după prima vizită la un spital în America. Astfel, în 2016 a revenit în Boston pentru operația fiicei sale și atunci a făcut pasul decisiv.

„Am trimis o aplicație la Școala de Sănătate Publică, dar între timp, până m-am hotărât, până m-am gândit, până m-am documentat, până am învățat ce trebuie să fac, până am dat examenele pentru a putea să aplic, a durat ceva timp, iar în 2020 am primit acceptul. Am fost acceptată la Școala de Sănătate Publică”, spune Oana Geambașu.

Admirată de șeful Departamentului de Sănătate

Ceea ce a impresionat-o cel mai mult pe româncă este faptul că toți profesorii și toți oamenii cu care s-a întâlnit la Harvard sunt extrem de modești. „Să discuți cu un om care a fost șeful Departamentului de Sănătate în administrația Obama și pur și simplu să stai la masă și să spună cât de mult te admiră este, îmi pare, pare ireal”, a mărturisit femeia.

În timp ce făcea cursurile de la Harvard Medical School, Oana Geambașu a coordonat un studiu comandat de Comisia Europeană despre efectele pandemiei de coronavirus.

Oana Geambașu vrea să schimbe sistemul medical din România

În ciuda acestor realizări importante, Oana vrea să revină acasă, în România. Visul ei este să schimbe ceva în sistemul medical din țara noastră și are convingerea că acum, după toată experiența americană, poate să facă asta. Ea se implică acum în salvarea celor care au boli grave și pregătește un plan pentru sănătatea publică din România.

„O să fac în continuare cercetare aici, la Harvard, o să lucrez cu profesorii de aici, care o să mă ajute să dezvolt un plan pentru România, să dezvolt o soluție pe care apoi s-o pot dărui înapoi către țară”, spune ea.

Între timp, mai rămâne o perioadă ca specialist în politici de sănătate publică în America, oportunitate care a apărut imediat după absolvire. Fiica ei, operată din nou recent, este bine și studiază la liceu, tot în Boston.